AAA

EKONOMIJA | 18.11.2020 12:45 > 18.11 13:13

SSSS: Zaposlenima za vreme bolesti od korone ili izolacije 100 odsto zarada

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) uputio je danas dopis premijerki Ani Brnabić kojim traži da Vlada Srbije po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se obezbedilo da zaposleni za vreme bolesti od korona virusa ili izolacije primaju punu zaradu.

"Tražimo da Vlada po hitnom postupku donese Uredbu, a da su poslodavci dužni da izmene propise i zaposlenima za vreme bolesti ili izolacije zbog korona virusa obezbede mesečna primanja u punom iznosu, od 100 odsto osnovice za nakanadu zarade", navodi se u dopisu.
Dodaje se da poslodavce treba obavezati da u prvih 30 dana bolesti ili izolacije radniku zaradu isplate iz svojih sredstava, a da Vlada refundira 35 odsto.

Od 31. dana bolesti ili izolacije poslodavci bi bili dužni da isplaćuju deo zarade iz sredstava obaveznog socijalnog osiguranja, a iz svojih sredastva razliku do punog iznosa.

"Odgovorna država treba da učini sve da očuva ekonomsku stabilnost, a uredba bi imala ograničeno trajanje", naveo je SSSS.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je novinarima rekla da su poslodavci dužni da radnicima isplaćuju ugovorenu zaradu, ali da će videti šta može da se dodatno uradi da se za vreme odsustva sa posla zbog pandemije isplaćuje puna zarada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.