AAA

EKONOMIJA | 21.11.2020 12:45 > 21.11 12:45

Najavljen početak rada Centralnog registra stanovništva

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović danas su najavili početak rada Centralnog registra stanovništva.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, oni su pozvali gradjane da provere svoje podatke u registru na Portalu elektronske uprave i da ukažu na eventualno netačne ili nepotpune podatke.
Obradović je rekla da će biti potrebno vreme da se podaci provere i da se "od marta ili aprila sistem stabilizuje" .

"Cilj je da već na proleće državne institucije krenu da pristupaju registru po službenoj dužnosti, da uvek imaju ažurne podatke o gradjanima i da gradjani više ne moraju da idu od šaltera do šaltera kako bi ažurirali svoje podatke u različitim elektronskim evidencijama", navodi se u saopštenju.

Jovanović je kazao da se uspostavljanje moderne elektronske uprave zasniva na četiri registra: gradjana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru.

Upitan ko vodi računa o bezbednosti podataka, Jovanović je rekao da je prema Zakonu o centralnom registru stanovništva definisano šta je čiji zadatak, odnosno da će Ministarstvo odobravati pristup Centralnom registru stanovništva, a poslovi ITa i bezbednost podataka je na Kancelariji za IT i eUpravu.

"Omogućili smo gradjanima da na preko 360 lokacija u Srbiji dobiju parametre za svoj elektronski identitet brzo, lako i besplatno, a spisak lokacija dostupan je na Portalu eUprava", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.