AAA

EKONOMIJA | 05.12.2020 16:25 > 05.12 16:30

Diplomata iz Pekinga: Pomoć Kine Srbiji za KOVID, ekonomska saradnja prioritet


Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Pekingu, Ivan Kandijaš, rekao je za Kinesku medijsku grupu (CMG) da je Kina umnogome pomogla Srbiji da se izbori s prvim talasom epidemije korona virusa.

"Kina je prva zemlja koja nam je pružila ruku pomoći slanjem lekara s 'prve linije fronta', koji su svojom ekspertizom i savetima pomogli u borbi protiv pandemije, kao i brojnim donacijama kako kineskih zvaničnih institucija, tako i kompanija i gradjana", naveo je Kandijaš.

Istakao je da bilateralni dijalog na najvišem nivou nikada nije bio tako bogat i raznovrstan, te je samo u poslednje vreme bilo desetak uzajamnih poseta lidera Srbije i Kine, počev od "istorijske posete kineskog predsednika Si Sjinpinga Srbiji 2016. godine", sve do prošlogodišnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Kandijaš je istakao da je potrebno povećati uvoz srpskih proizvoda u Kinu da bi se u odredjenoj meri promenila negativna razlika u trgovinskoj razmeni.

"Očekujemo povećanje izvoznih aktivnosti naših proizvodjača mesa i mesnih preradjevina na kinesko tržište, kao i izlazak proizvodjača mleka i mlečnih proizvoda, pre svega sireva, na kinesko tržište nakon što su ove godine dobijene izvozne dozvole", kazao je Kandijaš.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.