AAA

EKONOMIJA | 23.12.2020 13:25 > 23.12 13:25

Кrkobabić: Lično ću inicirati zakon o selu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da sela, u kojima živi gotovo četrdeset odsto stanovništva Srbije, nisu definisana u zakonu, zbog čega je najavio inicijativu za izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, kako bi se ta oblast bolje uredila.

"Iniciraćemo izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica gradova, opšina i naseljeneh mesta. Ta naseljena mesta kojih ima 4700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu", rekao je Krkobabić, saopštilo je Ministarstvo.
On se zalaže da se selo vrati u zakonske okvire, odnosno da se precizno defniše koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština.

"Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, da odlučuju", istakao je Кrkobabić.

Ukazao je i na primere dobre prakse iz susedstva.

"Srbija ima 145 opština, a za razliku od naših suseda Hrvatske i Slovenije, po tom pitanju smo ostali zarobljeni u vremenu. Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija ima više od 210 opština, a daleko su teritorijalno manje od Srbije", rekao je ministar, ističući da "nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta ta pojam nosi".

Naglasio je da selu moraju da se vrate nadležnosti koje mu pripadaju.

"To su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti", poručio je Кrkobabić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.