AAA

EKONOMIJA | 18.02.2021 14:05 > 18.02 15:54

SRS traži hitnu pomoć Vlade proizvodjačima krompira u Zapadnoj Srbiji (VIDEO)


Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da "pod hitno" reaguju u pokušaju da ublaže, sada već egzistencijalne probleme proizvodjača krompira u Zapadnoj Srbiji.

Potpredsednik SRS Miljan Damjanović ocenio je na konferenciji za medije u Beogradu da je za "katastrofalan" položaj tih proizvodjača kriva Vlada Srbije jer im je dala subvencije, "ali nisu im pomogli u plasiranju proizvoda".
Uz to je velika šteta naneta time što je Vlada dozvolila "prekomerni uvoz krompira iz Albanije, Holandije, Francuske i drugih zemalja", iako se u Srbiji krompir gaji na 28 hiljada hektara, rekao je on.

Damjanović je naveo nekoliko mesta u Srbiji u kojima krompir "stoji i propada": u Ivanjici 1.500 tona, Novoj Varoši 1.100 tona, u Užicu 500 tona, Prijepolju 400 tona, oko Požege, Čačka, Kosjerića, Raške i Sjenice magacini su puni i "situacija je alarmantna", upozorio je on.

Damjanović je naveo da, ako bi država reagovala već danas, od tih količina bi 50 odsto propalo, a ako vreme ne bude dobro, propalo bi 80 odsto.

Rekao je da u selima na planini Javoru proizvodjači odustaju od proizvodnje krompira, jer je cena kilograma osam do 12 dinara, a proizvodnja ih košta i 15 dinara bez uračunatih svih troškova.

SRS je upozoravala i na uvoz mesa, pa je Ministarstvo u februaru donelo odluku o smanjenju, odnosno podiglo je carinu za odredjene "konfekcijske proizvode" od mesa.

Te odluke su, kako je Damjanović rekao, kratkoročne, te je potreban strateški plan za minimum pet godina.

"Potrebno je stati na put uvozničkom lobiju, a to je moguće i slanjem inspekcija. SRS nije protiv uvoza banana, kivija i pomorandži, već protiv uvoza proizvoda naših proizvodjača", kazao je on.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.