AAA

EKONOMIJA | 22.02.2021 12:05 > 22.02 12:26

U Fijat plastik danas bez štrajka

Radnici "Fijat plastik" koji su započeli generalni štrajk, danas ne štrajkuju navodeći da je to "gest dobre volje" u susret pregovorima na poziv poslodavca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je im je poslodavac uputio poziv na pregovore koji su zakazani za sutra u 14 časova.

Radnici fabrike koja proizvodi branike za model automobila "fijat 500L" 12. januara su započeli jednočasovni štrajk upozorenja, a u četvrtak 18. feruara, i generalni štrajk zbog smanjenja zarada.

Od poslodavca traće da im se ne umanjuje regres za više od 50 odsto i da naknada za dane plaćenog odsustva bude 65 odsto umesto 60.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, smanjenjem zarada za oko 15.000 dinara mesečno radnici Fijat plastik su "kažnjeni" pošto je tamošnji Samostalni sindikat odbio da potpiše "nezakoniti" Kolektivni ugovor i odrekne se prava štrajk.

Zbog obustave rada, u dve smene nema proizvodnje od 360 do 400 branika dnevno.

U štrajku učestvuje 80 od 90 zaposlenih, uključujući i tim lidere, šefove smena i super vizore.

U Štrajkačkom odboru rekli su da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva i očekuju da će se ova obustava rada odraziti na proizvodnju automobila "500L" u sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Zaposleni u FCA su prošle sedmice imali samo jedan radni dan i poslati su na plaćeno odsustvo.

Kako je preneo Revolucionarni savez rada Srbije podršku štrajkačima iz "Fijat plastik" i punu solidarnost sa njihovom borbom izrazio je Savez borbe za Komunističku partiju (Italija) Unione di lotta per il Partito comunista (Italija).

Oni su osudlili "anti-radničke mahinacije FCA i srpske vlade, kao i italijansku vladu Marija Dragija koja podržava automobilski monopol".

"Pozivamo radnike FCA i militantni sindikat naše zemlje da izraze akcije solidarnosti sa radnicima Srbije. Živela borba i medjunarodna solidarnost radničke klase", poručili su.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.