AAA

EKONOMIJA | 23.02.2021 14:35 > 23.02 14:50

Matić: Trgovinska razmena sa Slovenijom 1,1 milijardu evra, uskoro investiciona konferencija (VIDEO)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je danas da je Slovenija jedan od najvažnijih ulagača u Srbiji i najavila organizovanje investicione konferencije u ovoj godini, podestivši da je trgovinska razmena sa Slovenijom u 2020. godini iznosila milijardu i 167 miliona evra.

Ona je, nakon sastanka sa ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom, rekla da je to dobar pokazatelj potencijala, verujući da će se obim razmene udvostručiti kada se epidemiološki uslovi poprave i kada poslovanje bude moglo da se odvija u boljim uslovima.

"Slovenija je jedan od 10 ključnih investitora u Srbiji i verujemo da će one takodje rasti u narednom periodu, a u skladu sa tim smo se dogovorili i da krenemo sa pripremom za investicionu konferenciju", navela je Matić.
Dodala je da će vreme održavanja konferencije zavisiti od razvoja epidemiološke situacije i dodala da se može očekivati da se ona održi na leto, a najkasnije početkom jeseni.

Ona je kazala da veruje da će takva konferencija dati ubrazanje investicija, kako Slovenije u Srbiji tako i obrnuto.

Ministarka je istakla da su zajednički interesi i dalje razvijanje u sferi turizma.

"S obzirom na činjenicu da je Slovenija omiljena medju Srbima, a Slovenci učestvuju sa čak pet odsto u ukupnom broju stranih turista u Srbiji, jasno je da tu postoji veliki potencijal", rekla je Matić.

Počivalšek je rekao da bi od koristi za obe zemlje bilo da se reši pitanje prelaska granice u vreme pandemije korona virusa i omogućiti da gradjani nesmetano putuju i prelaze granice obe države.

Kako je pojasnio, Slovenija nastoji da u regulisanju prelaska granice primeni rešenja iz EU, a spremna je i na bilateralne dogovore.

Slovenački ministar je pohvalio investicionu saradnju dve zemlje i naveo da u Srbiji ima oko milijardu evra investicija slovenačkih kompanija, dok su srpske kompanije u Sloveniji uložile 250 miliona evra.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.