AAA

EKONOMIJA | 25.02.2021 12:25 > 25.02 12:25

Mihajlović: UNDP starteški važan partner u daljem razvoju energetike


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je danas u razgovoru sa stalnom predstavnicom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap najavila da će biti formirana Uprava za energetsku efikasnost.

One su razgovarale o saradnji dve institucije u oblasti energetike, posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapredjenju rodne ravnopravnosti.
"Ministarstvo je pripremilo četiri nova zakona koji su osnova za sve što u energetskom i rudarskom sektoru hoćemo da unapredimo – naš cilj je zelena Srbija. Formiraćemo upravu za energetsku efikasnost, dalje ćemo razvijati obnovljive izvore energije, ali hoćemo i da borbu protiv energetskog siromaštva učinimo efikasnijom", rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Pored toga, kako je dodala, podrška UNDP je značajna i u daljem radu u rodnoj ravnopravnosti, ali i oblasti digitalizacije.

"Кao što smo uveli elektronske gradjevinske dozvole, tako želimo da digitalizujemo i ovu oblast i da uvedemo i e-energetiku i e-rudarstvo", kazala je ministarka.

Pikap je istakla da UNDP podržava Ministarstvo u efikasnoj primeni novih zakona i propisa važnih za dalji razvoj energetskog sektora.

"Кao što smo do sada uspešno radili i zajedno realizovali nekoliko važnih projekata, tako hoćemo da kroz svoje programe GCF (Green Climate Fund) i GEF (Global Environment Facility) podržimo Srbiju u energetskoj tranziciji, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, ali i uvodjenju rodne perspektive u planiranje i realizaciju javnih politika u domenu životne sredine, energetike i klimatskih promena", rekla je Pikap.

Ona je navela da UNDP vidi Ministarstvo rudarstva i energetike i Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz Ministarstvo zaštite životne sredine, kao ključne partnere u tome.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.