AAA

EKONOMIJA | 01.03.2021 15:50 > 01.03 15:50

Atanacković: Veliko interesovanje privrednika za prihvatanje pomoći države

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je danas da postoji veliko interesovanje za prijavljivanje firmi za državnu pomoć u tri polovine minimalca od po 16.000 dinara za svakog zaposlenog radnika.

"Stanje u privredi za dva meseca u 2021. godini je teže nego prošle godine i nego što se očekivalo jer promet svima opada", rekao je Atanacković za Betu povodom početka prijavljivanja privrednika za državnu pomoć iz trećeg paketa podrške privredi i gradjanima u ublažavanju posledica pandemije korona virusa.
Vlada Srbije usvojila je pre mesec dana mere za otklanjanje posledica pandemije kojima je predvidjena finansijska podrška u isplati minimalnih zarada, ne samo za male, srednje firme i preduzetnike, već i za velika preduzeća, pa se procenjuje da će se pomoć zatražiti za oko 1,4 miliona radnika.

Uslov je da poslodavac ne sme otpustiti više od deset odsto zaposlenih tri meseca od poslednje isplate.

Atanacković je rekao da se problem poslovanja privrede usložnjava jer firme koje su poslovale sa inostranstvom sada, zbog otežanog rada njihovih partnera, osećaju krizu još jače.

"Najbolji primer je poslovanje Fijat Krajslera u Kragujevcu koji proizvodi minimalan broj automobila jer je stala prodaja, pa i nemačka automobilska industrija trpi ogromne gubitke", rekao je Atanacković.

Dodao je da je pomoć države dobrodošla, ali da nije dovoljna i da će otpuštanje zaposlenih radnika ove godine biti veće nego 2020. godine.

On je rekao da su projekcije o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto u ovoj godini prilično optistične i da će biti dobro ako pad bude kao i prošle godine jedan odsto.

Svaki rast BDP-a preko toga biće, kako je rekao čist dobitak, a pojedinim granama privrede trebaće posle pandemije dve-tri godine da se vrate na nivo pre pandemije i pod uslovom da se ona smiri za nekoliko meseci.

On je rekao da je i zaduživanje države projektovano na osnovu rasta BDP-a od šest odsto što znači da u slučaju da se to ne ostvari da će i država morati više da se zadužuje.

Atanacković je rekao da privrednici koji ne budu mogli da isplate zarade koje su veće od minimalne mogu da je smanje na taj zagarantovan iznos.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.