AAA

EKONOMIJA | 11.03.2021 12:45 > 11.03 12:50

Blic: Novi vlasnik banjskog kompleksa na Zlataru trgovinska firma iz Hong Konga

  • foto:prt.scr youtube
  • foto:prt.scr youtube

Banjski kompleks Zlatar u Novoj Varoši prodat je za nešto više od 2,5 miliona evra, a novi vlasnik je firma Metal Investmens Europe iz Beograda, čiji je osnivač trgovinska kompanija iz Hong Konga, piše "Blic".

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), firma Metal Investments Europe osnovana je 24. maja 2019. godine na beogradskoj opštini Stari Grad, s osnivačkim ulogom od 100 dinara.

Banjski kompleks Zlatar je više puta oglašavan za prodaju. Prvi put u oktobru 2019. kada je početna cena bila 3,9 miliona evra. Kasnije je početna cena smanjivana, da bi na četvrtom oglasu iz oktobra prošle godine, iznosila nešto više od 2,3 miliona evra.
Kompleks Zlatar je sagradjen na 1.235 metara nadmorske visine, a zbog ogromnih dugova je zatvoren pre desetak godina, posle čega je prešao u vlasništvo Vlade Srbije i Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih.

Banja je izgradjena 1978. godine, a svojevremeno je bila poznata kao jedinstvena za lečenje bolesti srca.

Još otkako je 2014. godine pokrenut novi talas privatizacije, banje važe za najvredniju imovinu. Za njih su bili zainteresovani mnogi domaći poslovni ljudi, ali i strane kompanije, iz Slovenije, Nemačke, čak i Kine. Ipak, često su se kao problem postavljali sudski sporovi nad imovinom banja, piše "Blic biznis".

Istaknuto je da su mnogi kompleksi prilično zapušteni i potrebno im je detaljno renoviranje, što podrazumeva i značajna ulaganja novih vlasnika.

Pre Zlatara prodate su Vranjska banja i Kuršumlijska banja. Novi vlasnik Kuršumlijske banje 2019. godine postalo je preduzeće "Planinka", koje u svom vlasništvu ima i Prolom i Lukovsku banju, dok je prošle godine firma "Milenijum resort" kupila Vranjsku banju i najavila izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije.

Još nekoliko banja čeka na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica "Zlatibor" u Čajetini, Sokobanja i "Termal" u Vrdniku.

Iz Vlade Srbije je naglašeno da se planira prodaja svih 27 banja u vlasništvu PIO fonda.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.