AAA

EKONOMIJA | 25.03.2021 12:00 > 25.03 12:54

Ministarstvo trgovine Kine poziva H&M da ispravi greške, bez politizacije komercijalnih pitanja

Portparol Ministarstva trgovine Kine Gao Feng danas je negirao da postoji "prisilan rad" u proizvodnji pamuka u toj zemlji, prenele je Kineska medijska grupa.

On je na konferenciji za novinare odgovorio na izjavu kompanije H&M i drugih multinacionalnih preduzeća o bojkotovanju pamuka iz Sindjijang-ujgurske pokrajine jer su zabrinuti zbog prinudnog rada kojima su, kako tvrde, izložene manjinske zajednice.
"Takozvani 'prisilan rad' u pokrajini Sindjijang je u potpunosti izmišljen. Nijedna snaga ne sme da ocrnjuje čisto beli sindjijanški pamuk", izjavio je Gao.

Dodao je da se Kina "suprotstavlja mešanju stranih entiteta u sindjijanške poslove i u unutrašnje poslove Kine".

"Suprotstavljamo se sankcijama prema povezanim kineskim entitetima i pojedincima na osnovu laži i lažnih informacija ili pod izgovorom pitanja o ljudskim pravima u Sindjijangu", rekao je Gao.

Dodao je da kineska vlada pozdravlja i podržava multinacionalna preduzeća da se bave uobičajenim poslovanjem i uspostavljanjem industrijskog lanca u Kini.

Kineski potrošači su već praktičnim akcijama odgovorili na poslovne odluke pojedinih preduzeća o bojkotu robe iz pokrajine Sindjijang koja je najveći proizvodjač pamuka u Kini.

"Kina se nada da će povezana preduzeća poštovati tržišni zakon, ispraviti pogrešne akcije, kao i da će izbegavati politizaciju komercijalnih pitanja. Istovremeno, Kina pozdravlja strana preduzeća da posete Sindjijang i želi da aktivno pruži podršku preduzećima svih zemalja da ulažu u Sindjijang", kazao je Gao.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.