AAA

EKONOMIJA | 02.04.2021 13:00 > 02.04 13:01

Elektronska trgovina u Srbiji porasla za 300 odsto (VIDEO)

U poslednje tri godine eletronska trgovina u Srbiji porasla je za 300 odsto, a većina preduzeća koja su imala razvijenu internet prodaju, ostvarila su u 2020. godini porast od oko 100 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Uroš Kandić ocenio je da elektronska trgovina u Srbiji beleži svoje istorijske rezultate.

„Elektronska trgovina u Srbiji u godini iza nas, na zadovoljstvo svih nas, dostigla je visok stepen razvoja i veliku ekspanziju. O tome svedoče podaci da je u protekloj godini ostvareno čak 14 milona transakcija putem e-trgovine, što je duplo više nego što je bilo u 2019. godini. O tome svedoče i podaci NBS o vrednosti transakcija putem onlajn trgovine od 33 milijarde dinara u odnosu na nešto više od 17 milijardi 2019.“, kaže Kandić.
Ipak, u ministarstvu ocenjuju da ima još mnogo prostora za povećanje elektronske trgovine, posebno u velikim prehrambenim trgovinskim lancima gde e-trgovina čini samo jedan odsto ukupne trgovine.

„Onlajn trgovina je bezbednija, pruža veći asortiman mogućnosti da nadjete proizvode koje ne možete naći u prodavnicama, možete jeftinije proći i vratiti proizvod ako niste njime zadovoljni“.Podseća se da je Srbija izmenila i dopunila zakon o e-trgovini, uradila akcioni plan za jačanje e-trgovine, kao i vodiče za e-trgovce i za potrošače u e-trgovini.

„Kupci u onlajn trgovini prema našim zakonima bolje su zaštićeni nego potrošači u tradicionalnoj kupovini. Malo ljudi zna da onlajn kupac ima pravo da, u roku od 14 dana od kupovine proizvoda, isti proizvod vrati i to bez obaveze da izveštava prodavca zbog čega to čini“, navodi Kandić.

U Srbiji je porastao i broj prodajnih virtuelnih mesta, koji je na kraju 2019. iznosio 1.139, da bi na kraju prošle godine bio 2.013. Najveći rast u vreme prošlogodišnje najveće pandemijske krize u Srbiji su imali e-trgovci koji su prodavali sportsku opremu i rekvizite.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.