AAA

EKONOMIJA | 02.04.2021 13:25 > 02.04 13:25

Stambeno preduzeće vratilo Kragujevčanima oko 61 milion dinara za nezakonito naplaćivane troškove

Javno stambeno preduzeće (JSP) "Kragujevac" u prethodnih sedam meseci vratilo je gradjanima oko 61 milion dinara zbog nezakonito naplaćivanih troškova vodjenja matične evidencije za tri godine, objavljeno je danas.

Ovaj iznos je vraćen na osnovu sporazuma koji su gradjani zaključivali sa JSP i po sudskim presudama.
Pravo na povraćaj novca ima ukupno oko 65.000 gradjana koji preko stambenog preduzeća plaćaju komunalne usluge daljinskog grejanja i odnošenja smeća kroz Sistem objedinjene naplate (SON).

Direktorka JSP-a Snežana Ćirković je rekla agenciji Beta da je ovo preduzeće od početka septembra 2020. godine do 29. marta 2021. godine potpisalo 22.390 sporazuma o naknadi štete.

Naknada je neosnovano naplaćivana šest godina po 49 dinara mesečno, a preduzeće novac vraća za tri poslednje godine.

Radi se o naknadi za troškove štampanja uplatnica, promenu podataka, vodjenje matičnih podataka i dostavu računa.

"Po osnovu ove naknade, glavnica iznosi 1.764 dinara, a uz to se vraća i zakonska zatezna kamata. Okvirno, pod uslovom da su gradjani redovno izmirivali ove obaveze, vraća im se ukupno oko 2.100 dinara", rekla je Ćirković.

Prema njenim rečima, podnošenje zahteva preduzeću za isplatu naknade nije oročeno, a gradjani zahtev podnose lično ili putem ovlašćenih lica.

Ćirković je kazala da će JSP u narednom periodu izdati "storno" račune gradjanima koji su potpisali sporazume sa tim preduzećem o povraćaju naknade za matičnu evidenciju.

"To je zaista ogroman posao, koji u ovim otežanim uslovima poslovanja usled dejstva korona virusa iziskuje dodatno angažovanje zaposlenih. Ali to je obaveza koja se mora izvršiti", rekla je Ćirković.

Ona je dodala da preduzeće nije uvrstilo ovu naknadu u potraživanja kod pokretanja postupaka prinudne naplate u februaru 2021. godine.

"Mišljenja sam da je zaista velika stvar kada javno preduzeće prizna grešku koja je nastala. Ovde se radi o uvodjenju naknade mimo Zakona o zaštiti potrošača", dodala je Ćirković.

Istovremeno, jedan broj gradjana je povraćaj novca zatražio preko suda te je protiv ovog preduzeća i Grada Kragujevac Osnovnom sudu podneto 5.308 tužbi.

Ćirković je zadovoljna i što je, kaže, posle dužeg vremena rešen i problem sa advokatima zbog njihovog "neprofesionalnog odnosa".

Podsetimo, nedavno se oglasio Vrhovni kasacioni sud mišljenjem da troškovi sudskog postupka koje su pokrenuli gradjani, koji nisu sklopili sporazum sa "Stambenim", idu na teret tužioca odnosno gradjana.

Tim povodom je gradski pravobranilac izjavio da se u tim sudskim postupcima bogate samo advokati, dok je gradonačelnik Kragujevca rekao da je grad "suštinski spasen" jer je bio pod pretnjom naplate najmanje dve milijarde dinara na ime sudskih troškova.

Zatim je lokalni ombudsman saopštio da "pravno shvatanje" VKS obavezuje samo sudije tog suda, navodeći i da mu se žalio veliki broj grdajana koji su "zabrinuti i uznemireni" zbog mogućih finansijskih posledica njihovih sudskih postupaka, pošto je Gradjansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda utvrdilo "pravno shvatanje" sudske zaštite.

Oglasio se i Gradski odbor Narodne stranke koji je saopštio da su gradjani bespovratno "donirali" "Stambenom" višemilionsku sumu novca, jer to preduzeće ne želi da vrati iznos za svih šest godina već samo za poslednje tri pravdajući time da je nastupila zastarelost.

Pitaju zašto je bilo potrebno da prodje šest godina da bi se otkrila greška i koliko bi još godina JSP naplaćivalo ove troškove da grešku nisu primetili sami korisnici usluga.

"Da li je pokrenut bilo kakav postupak od strane osnivača Javnog stambenog preduzeća odnosno Grada Kragujevca u cilju otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih ili će sve ostati na jednom izvinjenju", pitaju u Narodnoj stranci.

Podsećaju da se radi o sumi od približno milion evra, koja je nezakonito pripala JSP-u.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.