AAA

EKONOMIJA | 14.04.2021 12:00 > 14.04 12:12

CMG: Kineska spoljna trgovina postaje uravnoteženija i otvorenija

Izvoz robe iz Kine u prvom kvartalu ove godine povećan je 38,7 odsto, a rast uvoza bio je 19,3 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Ti podaci, kako je je ocenila Kineska medijska grupa, potvrdjuju da je za kinesku privredu dobro počela 2021. godina i da nije teško razumeti zašto kineska spoljna trgovina ima "stabilan obim i unapredjen kvalitet". Ukazano je da je poboljšanje svetske tražnje, većim obuhvatom vakcinacije protiv korona virusa, snažno pokrenulo brzi rast kineskog izvoza, dok je oporavak kineske proizvodnje doprineo oporavku uvoza.

"Još važnije, Kina je efikasno koordinirala prevenciju i kontrolu epidemije i ekonomski razvoj, pružajući snažnu podršku održivom i stabilnom poslovanju spoljne trgovine", navela je Kineska medijska grupa.
Dodaje se da regionalna raspodela kineske trgovine postaje uravnoteženija.

Kako je objašnjeno, u proteklih nekoliko decenija u spoljnoj trgovini su prednjačile istočne priobalne oblasti, a prema podacima u prvom kvartalu ove godine, spoljnotrgovinska razmene u centralnim i zapadnim regionima povećana je za 45,1 odsto, čineći 17,8 odsto uvoza i izvoza zemlje.

To pokazuje da će dalja optimizacija regionalnog rasporeda spoljne trgovine Kine pomoći celokupnoj ekonomiji da postigne razvoj visokog kvaliteta na uravnoteženiji način.

Istaknuto je i da je viši nivo otvorenosti kineskog tržišta doneo kvalitetniji rast spoljne trgovine.

Poslednjih godina Kina je ubrzala stvaranje brojnih platformi za otvaranje na visokom nivou, uključujući luku slobodne trgovine Hainan, koje postepeno preuzimaju vodeću ulogu.

"Otvaranje nije dobro samo za Kinu, već i za svet. To u potpunosti pokazuje da je otvorena saradnja i dalje glavna tema globalnog ekonomskog razvoja", ocenila je Kineska medijska grupa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.