AAA

EKONOMIJA | 15.04.2021 16:20 > 15.04 16:20

Matić sa direktorom A1 o značaju investicija u razvoju mreže u ruralnim područjima


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa direktorom kompanije A1 Telekom Austrija Grupe, Alehandrom Platerom o značaju razvoja mreže u Srbiji i ulaganjima u informaciono komunikacione tehnologije, saopšteno je danas.

Matić je istakla značaj Projekta izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima, koji će uticati na ukupan ekonomski rast nedovoljno razvijenih delova zemlje, kao i na uvodjenje novih tehnoloških usluga, a u taj projekat biće uključeni i operatori putem javnih poziva.
Ministarka je podsetila da će realizacijom prve faze projekta biti obezbedjen ultrabrzi širokopojasni pristup za oko 500 naselja, odnosno za oko 80.000 domaćinstava u selima, za koja nije postojao komercijalni interes operatora za ulaganje u mrežu.

Ona je izrazila očekivanje da će radovi na mreži početi nakon potpisivanja svih ugovora i pripreme projektno-tehničke dokumentacije, u septembru ove godine, sa rokom završetka od godinu dana, odnosno do septembra 2022. godine, navodi se u saopštenju Ministartva.

Matić je takodje najavila mogućnost sprovodjenja aukcije za 5G mrežu krajem tekuće godine, čiji će cilj biti prevashodno izgradnja mreže koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih ruralnih područja.

Plater je naveo da su digitalizacija i tehnološki razvoj od ključnog značaja, posebno razvoj infrastrukture u ruralnim područjima, uključujući investicije u mrežu za koje postoji interesovanje njegove kompanije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.