AAA

EKONOMIJA | 19.04.2021 14:45 > 19.04 14:45

Petrović: Rebalansom budžeta Srbije neopravdano povećani troškovi

Fiskalni savet je procenio da su predlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta neopravdano povećani troškovi koji će deficit u državnoj kasi uvećati sa ranije planiranih tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko sedam odsto, rekao je danas predsednik Saveta Pavle Petrović.

"Rashodi budžeta su rebalansom budžeta dodatno uvećani za dve milijarde evra, od čega su opravdani troškovi milijardu evra", rekao je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
On je istako da će za finansiranje dodatnih rashoda budžeta biti potrebno novo zaduživanje države jer "nema novca sa neba", što će javni dug uvećati sa 58 odsto BDP na oko 61 odsto.

"Opravdana su ulaganja u infrastrukturu koja su najbolja ekonomska mera za stimulisanje privrednog rasta", ocenio je Petrović i dodao da su opravdana i dodatna ulaganja u ekologiju.

Po proceni Fiskalnog saveta, kako je istakao Petrović, ulaganja u naoružanje Vojske Srbije su "preterano visoka", a takodje Vlada ponovo predlaže neselektivnu podelu pomoći gradjanima i privredi.

Podsetio je da je u vreme usvajanja ovogodišnjeg budžeta Fiskalni savet upozorio da u 2021. godini ne treba da rastu plate u javnom sektoru jer će biti potreban novac za novi paket državne pomoći, a taj predlog Vlada nije prihvatila.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta na sednici Odbora ministar finansija Siniša Mali je rekao da su glavni razlozi izmene finansijskog plana države novi, treći paket pomoći privredi i gradjanima, podsticanje ekonomskog rasta i ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

On je naveo da je treći paket pomoći u vrednosti 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto BDP-a.

"Uključujući prethodna dva paketa pomoći, u vrednosti 704 milijarde dinara, držva je obezbedila pomoć privredi i gradjanima od 17,2 odsto BDP-a", kazao je Mali.

Komentarićući ocene Fiskalnog saveta on je kazao da budžetski deficit ni posle rebalansa neće premašiti 60 odsto BDP-a. Takodje je ukazao da su opravdana ulaganja u naoružanje.

Predlogom rebalansa budžeta, o kojem će poslanici početi raspravu 21. aprila, predvidjeni su ukupni prihodi od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će defict iznositi 381,7 milijardi dinara.

Vlada nije menjala projekciju da će rast BDP ove godine biti šest odsto, a procena je da će inflacija, usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata, iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procenta poena više nego što je ranije bilo prognozirano.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.