AAA

EKONOMIJA | 20.04.2021 13:55 > 20.04 13:55

Zbog mraza rod kajsija i bresaka u topičkom kraju manji za 70 odsto

Jutarnji mrazevi u aprilu "jako" su oštetili cvetne pupoljke kajsija i bresaka, tako da će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen za 70 odsto, kazao je Agenciji Beta Milan Tošković savetodavac za voćarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe (PSSS) u Prokuplju.

Tošković je istakao da su prolećni mrazevi u topličkom kraju do te mere oštetili cvetove kajsija i bresaka, da i kada se vreme stabilizuje one neće moći da se oporave, pa će ovogdišnji rod tog voća biti znatno umanjen, a na nekim zasadima ga neće ni biti.
"Mraz je naneo štetu i šljivama ali ne u toj meri", kazao je Tošković i naglasio da je ta šteta evidentna ali da se još ne može tačno proceniti, jer stručnjaci zbog kiše ne mogu da obilaze voćnjake.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kasnijoj vegetaciji, od mraza su se spasili zasadi jabuka i višanja.

Spašeni su i zasadi malina i kupina koje se po pravilu gaje na većim nadmorskim visinama, pa je i kod njih vegetacija nešto kasnije krenula.

U Topličkom kraju mraz nije naneo štetu ni vinogradima kod kojih su krenuli pupoljci, ali prema rečima stručljaka, u toj fazi vegetacije mrazevi kakvi su bili u Toplici nisu mogli da im nanesu nikakvu štetu.

Tošković se osvrnuo i na ovogodišnje vremenske neprilike u Francuskoj, kada su zbog izuzetno niskih temperatura koje su trajale veoma dugo potpuno stradali vinogradi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.