AAA

EKONOMIJA | 21.04.2021 19:30 > 21.04 19:30

Vučić sa delegacijom MMF-a o očuvanju fiskalne sigurnosti Srbije i novom aranžmanu

Osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije, ocenjeno je danas u razgovoru putem video linka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima delegacije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Šef misije MMF-a Jan Кejs Martejn je pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije korona virusa, saopštila je pres služba predsednika Srbije.
"Srbija je ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije", rekao je Martejn istakavši da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta u ovoj godini od pet odsto koju je dao prošle godine.
Vučić je kazao da je Srbija već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od šest odsto, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

"Srbija je 2020. godine bila u samom vrhu po privednom rastu u Evropi i uveren sam da i ove godine možemo da udjemo na listu prve tri ili četiri zemlje po rastu", rekao je Vučić i dodao da je zadovoljan time što Srbija i dalje, uprkos situaciji vezanoj za pandemiju, ima izuzetno jak priliv investicija.

Kako je saopšteno, razgovarano je i o novom aranžmanu Srbije sa MMF savetodavnog karaktera, koji bi doprineo unapredjenju investicione klime u Srbiji i rastu poverenja investitora.

"Imajući u vidu ogroman napredak Srbije u proteklih osam godina, prioritetni cilj ovog aranžmana biće da očuva postignute rezultate, ali i da obezbedi podršku u daljem sprovodjenju strukturnih reformi usmerenih na još brži, snažniji i održiviji rast", rekao je Vučić i zahvalio MMF-u i ličnom angažovanju Jana Кejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci na koju Srbija umnogome računa.

Vučić je istakao da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.