AAA

EKONOMIJA | 30.04.2021 15:30 > 30.04 15:30

Krkobabić: Za socijalno preduzetništvo potrebno 100 miliona evra

Potrebno je najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva, kao trećeg sektora privredjivanje u Srbiji, pored realnog i javnog, ocenio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

"To je preduslov da socijalne zadruge mogu da zažive", rekao je on.
Dodao je da očekuje da ovaj saziv Skupštine Srbije pokaže "zavidan stepen društvene odgovornosti i predvidi ta sredstva u budžetu za narednu godinu".

"To od njih očekiju osobe sa invaliditetom, žene i muškarci odredjene starosne dobi izbegla i raseljena lica, i svi oni koji bi da rade i žive od svoje zarade. Zaposlenje i zarada da, milostinja – ne", rekao je Кrkobabić.

Pojasnio je da je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i zato treba da predstavlja, pored javnog i realnog, treći sektor privredjivanja.

Taj tip preduzetništva, kako je kazao, ima različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga, i zaposlio bi sve one koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, manjinske grupe, ljudi odredjene životne dobi i one proglašene ekonomskim i tehnološkim viškom."Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije, već i način za vraćanje preko potrebnog dostojanstva", smatra Кrkobabić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.