AAA

EKONOMIJA | 02.05.2021 12:10 > 02.05 12:10

Mihajlović: Energetska eikasnost važna i za državu i za gradjane

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje energetske efikasnosti važan projekat za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za gradjane, jer će zahvaljujući uštedama energije imati niže račune.

Ona je, je gostujući na TV Prva, rekla da se zbog loše izolacije, u Srbiji troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u Evropskoj uniji, odnosno da se oko 40 odsto energije se "baci" jer se ne koristi racionalno.
"To nije tako zato što je neko želeo, bila je takva gradnja i nije se voliko računa o energetskoj efikasnosti. Sad smo usvojili Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a za mesec dana biće formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva, što su gradjani prepoznali", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da predju na efikasnije kotlove, na gas i biomasu, koji manje i zagadjuju nego druga goriva.

Ona je rekla da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat koji treba da pokaže interesovanje gradjana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate, a da se "bum" u zameni prozora i vrata očekuje sledeće godine.

"Očekujemo da će minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti, što je važna stvar i za našu energetiku, ali i za svako domaćinstvo, jer će svi videti efekte kroz niže račune", rekla je Mihajlović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.