AAA

EKONOMIJA | 06.05.2021 12:25 > 06.05 12:25

Mali: Кolektivni imunitet važan za otvaranje ekonomije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali pozvao je danas gradjane da se vakcinišu, pokažu ličnu odgovornost i tako pomognu zemlji da dodje do kolektivnog imuniteta i otvaranja ekonomije.

On je za TV Prva rekao da je optimista da će, zahvaljujući brzoj imunizaciji i pokretanju privrede, Srbija do kraja godine doći do rasta privrede iznad šest procenata.
Mali je dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu koja ima na raspolaganju sve vakcine i da tu priliku treba iskoristiti.
"Želimo kroz meru pomoći od 3.000 dinara da podstaknemo ljude da se što pre vakcinišu i da dodjemo do kolektivnog imuniteta. Hoćemo da se izborimo za zdravlje naše nacije", naglasio je Mali.

Po njegovim rečima Srbija je na stabilnim pozicijama i uspešno se bori na oba fronta – ekonomskom i zdravstvenom, i da veoma ohrabruju podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 odsto u prvom kvartalu iako je bio očekivan pad od 1,5 odsto.

Povodom kritika Fiskalnog saveta da mere pomoći gradjanima nisu targetirane i da ih treba primenjivati selektivno, ministar je rekao da država ne želi da pravi diskriminaciju medju gradjanima.

Naveo je da često razgovara sa predstavnicima Fiskalnog saveta i gaji poštovanje prema predsedniku tog fiskalnog tela Pavlu Petroviću, ali da se sada "sa tom politikom ne slaže".

"Za nas je i potrošnja veoma važna. Кroz dosadašnji paket pomoći gradjanima ne pružamo samo dozu optimizma već novac koji oni troše ulazi u ekonomske tokove, kupuju se razni proizvodi. U doba najveće ekonomske krize imali smo pad od samo jedan odsto prošle godine. To samo govori o tome da smo na pravi način koncipirali te mere jer nismo imali veliki pad i neke crne scenarije", kazao je Mali.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.