AAA

EKONOMIJA | 12.05.2021 13:40 > 12.05 14:14

Otvorena prva izložba Dečja filatelija u PTT muzeju (VIDEO)


Pošta Srbije i Udruženje za kulturu, umetnost i medjunarodnu saradnju "Adligat", danas su u PTT muzeju po prvi put predstavili javnosti originalnu izložbu posvećenu najmladjima "Dečja filatelija".

Izložba se priredjuje povodom manifestacije "Muzeji za 10", čime se Pošta Srbije i Udruženje "Adligat", pridružuju obeležavanju Medjunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Vredna zbirka prikupljana tri decenije prikazuje više od 600 poštanskih maraka i 200 blokova iz celog sveta, sa neobičnim, šarmantnim, poučnim, i na druge načine nesvakidašnjim prikazima scena i junaka iz života, mašte i crtanih filmova, zanimljivih posebno deci, ali i odraslima.

Izložbu je otvorio vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević koji je tom prilikom rekao da će se Pošta posebno angažovati da filateliju približi najmladjima i da ih motiviše na sticanje raznovrsnih znanja kroz bavljenje filatelijom, kao i da kod njih razvija svest o umetničkoj vrednosti minijatura kakve su poštanske marke.

"Vrednost filatelije jedne zemlje je i u tome da kao simbol vremena i države, ostaje i za sva buduća pokolenja", istakao je Djordjević.

Dodao je i da Pošta Srbije, u saradnji sa Udruženjem "Adligat", otpočinje širu kampanju i planira brojne aktivnosti na promociji filatelije kod najmladjih.

Direktor PTT muzeja i osnivač Udruženja "Adligat" Viktor Lazić naveo je da su, da bi se deci približila filatelija, nastale marke sa temama i dizajnom koji ih čine naročito zanimljivim najmladjima, pre svega sa motivima iz bajki i crtanih filmova.

"Ove marke nisu zanimljive samo deci – one su često vrhunska umetnička dela, često čak lepša i interesantnija od uobičajene filatelije, većini ljudi, radoznalaca, pa i filatelista. U Muzeju knjige i putovanja Udruženja 'Adligat' nalazi se najveća zbirka ovih maraka, a na izložbi u PTT muzeju prikazujemo najvažniji deo ove zbirke", izjavio je Lazić.

Izložba Dečja filatelija u PTT muzeju (Majke Jevrosime 13), otvorena je za javnost do 12. juna, a tokom trajanja manifestacije "Muzeji za 10", u periodu do 18. maja – radnim danima i u nedelju 16. maja – od 10 do 18 časova, uz stručno vodjenje kroz izložbu i stalnu postavku u 17 časova.

Povodom Evropske noći muzeja, u subotu 15. maja izložba se može posetiti od 10 do 22 časa, sa stručnim vodjenjem u 17, 19 i 21 čas, a u podne biće organizovana radionica za decu "Poštanski satić". Ulaz je slobodan.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.