AAA

EKONOMIJA | 18.05.2021 13:30 > 18.05 13:50

Sindikat Fijat plastika: Fijat razbija štrajk premeštanjem montaže i slanjem radnika na odmor

Kompletna montaža branika za vozilo "fijat 500L" je usred štrajka izmeštena iz kragujevačke fabrike Fijat plastik, dok je oko 20 radnika montaže poslato na prinudni odmor.

U Štrajkačkom odboru su agenciji Beta rekli da su mašine "kradom" od sindikata premeštene u fabriku Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) čiji zaposleni sada rade montažu branika.

Tim potezom je Fijat, po rečima predsednika Štrajkačkog odbora i predsednik Samostalnog sindikata Fijat plastika Zorana Miljkovića prekršio Zakon o štrajku i Zakon o radu.
U Štrajkačkom odboru su ocenili da je Fijat premestio mašine u toku štrajka u nameri da ga "razbije" i obesmisli, budući da je montaža bila njegova glavna " poluga".

Istaknuto je da su članovi Štrajkačkog odbora, protivno Zakonu o štrajku i Zakonu o radu, poslati na plaćeno odsustvo bez rešenja, a isključene su im i kartice za ulazak u fabriku.
"Hteli smo da sprečimo iznošenje mašina, ali nam je ulazak u fabriku bio zabranjen", rekao je član Štrajkačkog odbora Bojan Božović.

Radnici montaže su na plaćenom odsustvu, a neki su u medjuvremenu napustili fabriku uz otpremninu.

"Ako država sada ne reaguje na ono što Fijat radi, to znači da ovo može da uradi i bilo koji drugi poslodavac u Srbiji. To je udar na radnike i njihovo pravo na štrajk", ocenio je Božović.

Dodao je da je Inspektoratu rada pri Ministarstvu rada poslata prijava u kojoj se traži da bude dostavljen ugovor na osnovu kojeg je pre oko 15 dana premeštena montaža branika u FCA.

"U Inspektoratu rada se prave ludi i ignorišu naš zahtev, ali je jasno da će morati da nam odgovore. Smatramo da je očigledno da Fijat radi u saglasnosti sa državom. Ovoga puta inspekcija nije reagovala, a ni Fijat nije ranije nije postupao po njenim nalozima", rekao je Božović.

On je kazao da od poslodavca očekuju dostavljanje ugovora o premeštanju mašina kako bi mogli da upute tužbu nadležnim organima.

Božović je dodao da sindikat fabrike Fijat plastik u ovom slučaju očekuje podršku Unije evropskih sindikata.

Radnici Fijat plastika, sestrinske firme FCA u Kragujevcu, počeli su štrajk 17. februara zbog smanjenja zarada uz zahtev da ostanežu na prošlogodišnjem nivou.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.