AAA

EKONOMIJA | 19.05.2021 13:35 > 19.05 13:38

Obustavili rad radnici u Knjaževcu plaćeni 20.000 dinara

Zaposleni u pogonu za proizvodnju košulja "Djuzepe Levo" u Knjaževcu su ove nedelje obustavili rad jer im vlasnik firme isplaćuje mesečno svega 20.000 do 25.000 dinara i ne isplaćuje zaradu ukoliko su na bolovanju.

Ukupno 19 zaposlenih pomoć su zatražili i od medija, jer kako su istakli, od državnih organa nemaju nikakvu pomoć.
"U ponedeljak smo jednostavno rekli: 'Dosta je više!' i obustavili proizvodnju. Vlasnik nije došao iz Beograda, gde mu je sedište firme, već nas je sve redom zvao i pretio otkazima. Naterao nas je da potpišemo rešenje o korišćenju šest dana starog godišnjeg odmora. Pitanje je šta će biti sa nama nakon isteka tog roka", izjavili su za agenciju Beta zaposleni koji su iz straha za sopstvenu bezbednost ztražili da im se ne objave imena.

Zahtevaju da im vlasnik isplaćuje bar propisanu minimalnu zaradu, jer smatraju da je zaslužuju pošto rade i svake subote, i da im isplaćuje zaradu koja im sleduje kada su na bolovanju.

"Radnici koji su koristili bolovanje, od februara nisu dobili ni jedan jedini dinar. Imamo koleginicu koja je obolela od karcinoma i koja ovih dana treba da bude operisana, a nema nikakvu nadoknadu iz firme. Koleginici koja je pola meseca bila na bolovanju zbog korona virusa, a pola meseca je radila, takodje nije dinar nije isplaćen", istakli su zaposleni.

Po njihovim rečima, na kraju prošle godine vlasnik firme je iz "bizarnih" razloga otpustio 12 zaposlenih, a ostalima je na ime novembarske plate dao "na ruke" po 200 evra.

"Otpustio je koleginicu samo zato što ga je pitala kada ćemo primiti platu, a drugu zato što je nosila kapuljaču u pogonu jer joj je bilo hladno", rekli su zaposleni.

Dodali su da su se žalili inspekcijama i u Knjaževcu i u Beogradu, ali da nije bilo nikakve reakcije.

"Prolazili su inspektori i zatekli radnice koje nisu bile prijavljene, ali ništa povodom toga nije uradjeno, kao ni povodom toga što ne primamo platu kada smo na bolovanju i što primamo zarade manje od minimalnih", rekli su zaposleni.

Istakli su da je takva situacija u pogonu više od pet godina, a da je vlasnik za to vreme promenio tri naziva firme najpre se zvala "Azaro", pa "Revita" i sada "Djuzepe Levo".

Vlasnik firme "Djuzepe Levo", Rado Simikić, za sada nije odgovorio na mejl koji mu je uputila agencija Beta, a na internet stranici te firme za kontakt je postavljen pogrešan broj telefona.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.