AAA

EKONOMIJA | 24.05.2021 13:30 > 24.05 13:30

Turističke agencije ne mogu da realizuju ugovorena putovanja za 150.000 djaka

Turističke agencije od početka pandemije korona virusa nisu mogle da realizuju ugovorene višednevne ekskurzije i rekreativnu nastavu za 150.000 učenika, što je 600.000 noćenja, a novac ne mogu da vrate jer je uplaćen hotelima, rekli su danas Beti predstavnici turističkih agencija.

Predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) Dragoje Zekavica rekao je da je pismo sa zahtevom da se razmotri mogućnost za realizaciju ugovorenih putovanja i rekreativne nastave Kriznom štabu upućeno 8. februara ove godine.
"Pismo smo poslali i ministarstvima prosvete i turizma, ali uprkos više urgencija do sada nismo dobili nikakav odgovor", rekao je Zekavica.

Dodao je da je broj učenika koji nisu otputovali na ekskurzije i dece na nastavu mnogo veći jer nisu prikupljeni podaci o izletima na jedan dan.

Sva ta ugovorena putovanja su, prema njegovim rečima odložena uredbom iz aprila prošle godine kojom su odložena i druga turistička putovanja do proleća ove godine uz mogućnost zamenskih putovanja u zemlji.

U pismu Kriznom štabu i drugim nadležnim institucijama, kako je rekao, navedeno je da bi se putovanja realizovala uz sve antiepidemiološke mere i da bi bila obezbedjena pratnja lekara.

Zekavica je rekao da oko 150 agencija koje se bave organizovanjem dečjih i omladinskih putovanja oko 15 meseci ne radi i nemaju nikakvu sektorsku pomoć koja bi bila veća u odnosu na farmaceutske kuće i maloprodajne lance.

Istakao je da je od 530 zahteva agencija koje se bave turizmom za kreditima iz Fonda za razvoj odobreno samo 90.

Direktor JUTE Aleksandar Seničić rekao je za Betu da je značajna vrednost novca koji se "vrti" u djačkom turizmu i da iznosi oko 200-300 miliona evra što je trećina vrednosti komercijalnog turizma.

"Situacija je jako teška jer hoteli ne mogu da vrate novac pošto nisu radili a ni dobili sektorsku pomoć države", rekao je Seničić.

Suvlasnik turističke agencije "Fantast" u Novom Sadu Zoran Serdar rekao je da se agencija bavi organizovanjem ekskurzija i da je svestan činjenice da se ne mogu organizovati putovanja u inostranstvo, ali da nije jasno zašto nisu dozvoljena zamenska putovanja u zemlji kada se deca već kreću sa roditeljima po turističkim destinacijama.

"Postoji mogućnost da se putovanja organizuju i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini jer procedure nisu komplikovane i stanje je stabilno, medutim mi nemamo nikakav odgovor države, ni da li je dozvoljeno ni da je zabranjeno", rekao je Serdar.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.