AAA

EKONOMIJA | 05.10.2015 11:30 > 05.10 13:27

Strane kompanije odustaju od ulaganja

Privrednici smatraju da je poslovanje u Srbiji u prvih osam meseci ove godine značajno rizičnije nego u 2014. godini, saopštila je danas Mreža za poslovnu podršku.

To su rezultati ankete menadžera 224 kompanije u 12 privrednih grana koje ukupno zapošljavaju 12.992 radnika.

Anketa je pokazala da je prosečan pad prometa u odnosu na prethodnu godinu 14,32 odsto, što je posledica smanjene kupovne moći građana i veće konkurencije u sivoj zoni. U poređenju sa 2008. godinom pad prometa je 41,5 odsto.

Menadžeri su ukazali, kako je navela Mreža, da su povećani nameti na poslovanje "jer lokalne samouprave ne uzimaju u obzir da su opali prihodi firmi već traže nerealno visoke iznose da bi iz toga finansirali svoje prekobrojno činovništvo i lica zaposlena po stranačkoj liniji".

Dodaje se da je Srbija jedina zemlja u Evropi gde finansijski izveštaji firmi za 2014. kasne već šest meseci, što stvara ogromnu nesigurnost u poslovanju jer privrednici ne mogu da procene sa kojim firmama da posluju.

"Privrednici su reforme ocenili kao veoma spore, kao i da je broj zakona i podzakonskih akata veliki, a mnogi poslovi ne mogu da se obave elektronskim putem, tako da brojne birokratske procedure i čekanja na odgovore nadležnih institucija usporavaju i poskupljuju poslovanje", navodi se u saopštenju Mreže.

Zamerke su i što banke sve teže pozajmljuju novac i što su prosečne kamate na kredite od osam i 15 odsto, a istovremeno država za kašnjenja u uplati poreza, doprinosa i drugih naknada uzima kamatu od 16 odsto godišnje.

Anketirani privrednici su potvrdili da je sve veći broj stranih kompanija koje su nezadovoljne radom firmi otvorenih u Srbiji, pošto su troškovi poslovanja visoki, a dobit je sve niža ili se posluje sa gubitkom.

"Neke od stranih kompanija ograničile su svoje poslovanje u Srbiji, odustale od daljih ulaganja i čak razmatraju da zatvore svoje kancelarije, a da robu u Srbiju plasiraju iz susednih zemalja, članica CEFTA, gde je poslovanje jeftinije", upozorila je Mreža za poslovnu podršku.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Miki Vuletic07/10/2015 21:00

Poslovni ambijent u zemlji nije bio nikada godi i cestitke autorima ankete na pokusaju otreznjenja od propagande tipa "sramota nas je koliko nam dobro ide"!

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.