AAA

EKONOMIJA | 05.10.2015 15:00 > 05.10 15:30

Infostan nezakonito naplaćuje osiguranje

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Centar potrošača Srbije (CEPS) danas su pozvali nadležne organe da hitno reaguju povodom pokušaja beogradskog Infostana da građanima putem računa nametne uslugu osiguranja bez njihove volje i saglasnosti.

Preduzeće Infostan poslalo je građanima uvećane septembarske račune za 200 dinara, na ime osiguranja nekretnine u organizaciji jedne osiguravajuće kuće, a naknadno je objašnjeno da građani nemaju obavezu plaćanja osiguranja.

"Ovakvu praksu Zakon o zaštiti potrošača tretira kao nepošteno, odnosno obmanjujuće poslovanje. Ovom namerom grubo je prekršeno više zakonskih odredbi kojima su građanima-potrošačima uskraćena bitna obaveštenja koja omogućavaju razumno odlučivanje u pogledu kupovine ove usluge", navodi se u saopštenju organizacija za zaštitu potrošača.

Dodaje se da građani ne znaju šta dobijaju ovakvom uslugom, niti znaju kada gube pravo na uslugu koju su platili, kao i da je osiguranje dobrovoljan, a ne obavezan čin, što znači da ne može biti obavezujući i iskazan na računu.

Komisija za zaštitu konkurencije danas je saopštila da prikuplja informacije, podatke i dokaze kako bi utvrdila da li je preduzeće Infostan povredilo pravila kada je u račune za septembar unelo iznos od 200 dinara za osiguranje stana.


Povezane vesti:

Komisija proverava Infostan

Infostan mora da ispravi račune

Veći račun za Infostan zbog neobavezujućeg osiguranja

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.