AAA

EKONOMIJA | 14.06.2021 14:00 > 14.06 14:00

Grupa stranaka, pokreta i udruženja pokušala da uruči protest kineskoj ambasadi zbog Linglonga

Grupa stranaka, pokreta i udruženja pokušala je danas da uruči pismo protesta Ambasadi Kine u Beogradu, u vezi sa poslovanjem fabrike guma Linglong u Zrenjaninu jer smatra da ona ne poštuje zakonske i društvene norme Srbije.Predstavnik Pokreta Oslobodjenje Duško Kuzović je posle pokušaja uručivanja, koje niko u ambasadi nije hteo da primi, rekao da se na ovaj način obraćaju ambasadorki Čen Bo, zbog niza problema nastalih u realizaciji projekta Linglong.

"Sve aktivnosti koje su planirane projektom moraju biti u skladu sa zakonskom regulativom, transparentne i dostupne javnoj diskusiji, kako bi se gradjani precizno informisali i procenili rizike po zdravlje i imovinu", kazao je Kuzović.
Prema njegovim rečima ponašanje pojedinih gradjana Kine u Srbiji "ozbiljno ugrožava odnose izmedju dve države".

Kuzović je naveo i da se u pismu zahteva da radovi na projektu Linglong budu odmah obustavljeni bez obzira na cenu, dok se ne reše nagomilani problemi.

Takodje, neki od zahteva u pismu su i da se pruže potrebne garancije da će do kraja rada fabrike guma u Zrenjaninu u njoj biti zaposleni isključivo državljani Srbije, te da će se na projektu poštovati zakoni Srbije.

Na skupu isred Ambasade Kine je rečeno da je važno da budu procesuirani svi gradjani Kine koji su učestvovali u kršenju zakona Srbije, a u vezi s tim projektom.

Protest koji će Ambasadi biti dostavljen i poštom potpisali su Pokret Oslobodjenje, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret Dveri, Pokret Slobodna Srbija, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Pokret "Budjenje", Pokret ujedinjenih fantoma, Bitka za Košutnjak, Zaštitimo Jadar i Radjevinu, Pokret 6. oktobar i Narodni slobodarski pokret.

U subutu je nekoliko stotina aktivista gradjanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo ispred gradilišta fabrike u Zrenjaninu, zbog, kako su naveli, potencijalnog zagadjenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.