AAA

EKONOMIJA | 17.06.2021 14:45 > 17.06 14:49

Štrajkači Fijat plastika traže hitan sastanak sa ministarkom rada

Štrajkački odbor kragujevačke fabrike Fijat plastik pozvao je danas ministarku rada na hitan sastanak i da se što pre uključi u rešavanje problema kršenja zakona i radničkih prava u toj fabrici.

U otvorenom pismu Dariji Kisić Tepavčević se navodi da na tom sastanku Štrajkački odbor želi da ministarku informiše o problemima u preduzeću, a u želji da se stanje promeni i da država obezbedi poštovanje zakona i radničkih prava.

Podsetili su ministarku rada da radnici preduzeća Fijat plastik vode četvrti štrajk, zbog niskih zarada i zato što poslodavac stalno krši radno zakonodavstvo.
Štrajkački odbor je istakao da je poslodavac uputio 13 zaposlenih, medju kojima i sve članove Štrajkačkog odbora, na plaćeno odsustvo.

"Na plaćeno odsustvo smo upućeni usmenim obaveštenjem, bez donošenja pisanih rešenja, što je takodje kršenje Zakona o radu, a juče je predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku, zabranjen ulaz u fabriku dok traje štrajk", stoji u otvorenom pismu.

Dodaje se da je usred štrajka Fijat plastik izmestio deo mašina u fabriku Fijat (FCA) i pozvao druge radnike da rade za tim mašinama, što je, kako se navodi, takodje kršenje Zakona o štrajku.

"Poslodavac nam nikada nije dostavio Pravilnik o radu, već nam je nudio da potpišemo Kolektivni ugovor, koji nije hteo da nam dostavi, što je jedinstven slučaj", navedeno je u otvorenom pismu ministarki rada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.