AAA

EKONOMIJA | 17.06.2021 18:25 > 17.06 18:25

Čadež: Privreda preko PKS pokrenula 41 inicijativu


Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je privreda u prvoj polovini 2021. godine preko Komore pokrenula 41 inicijativu ka Vladi Srbije i resornim ministarstvima od kojih je uspešno realizovano 18 ili 44 odsto.

On je na sednici Skupštine PKS rekao da je medju najznačajnim inicijativama direktna budžetska podrška poslovanju prevoznika u drumskom putničkom saobraćaju, usagalašavanje liste za prekogranično kretanje otpada, nastavak izvoza plastične sirovine, subvencije za noćne klubove i barove, promocija zakona o fiskalizaciji.
"Nakon krizne 2020, privreda Srbije vraća na teren ekspanzivnog rasta i u 2021. procenjena stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) je šest odsto, a u 2022. godini 4,5 odsto", rekao je Čadež.

Pozitivne trendove, po rečima Čadeža, predstavljaju oporavak tražnje na medjunarodnom tržištu, premeštanje poslova evropskih kompanija sa udaljenih tržišta, unapredjenje saradnje osim sa EU, i sa privredama SAD, Kine, Velike Britanije, Rusije, kao i čvršće povezivanje sektora mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u regionalne i globalne lance dobavljača.

Rizici su, kako je rečeno na sednici, treći talas pandemije kovid-19 na jesen, rast cene sirovina i transporta, tenzije izmedju vodećih privreda sveta, mogući rast kamatnih stopa i budžetski deficit.

U okviru sednice Skupštine PKS organizovana je postavka domaćih proizvoda koji su nosioci žiga "Čuvarkuća" u projektu PKS "Stvarano u Srbiji".

Projekat je pokrenut pre godinu dana, a više od 700 proizvoda dobilo je ovaj žig kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla.

Na sednici je izabrano 25 članova Upravnog odbora PKS.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.