AAA

EKONOMIJA | 23.06.2021 17:45 > 23.06 17:51

Joksimović: Evrointegracija nije samo vladavina prava, već 'i ono što donosi benefite gradjanima' (VIDEO)


Ministarka za evrointegraciju Srbije, Jadranka Joksimović, izjavila je danas da evropska integracija nisu samo vladavina prava i politički kriterijumi, nego i ono što se realizuje u okviru programa EU PRO, odnosno "ono što donosi benefite gradjanima u svakom delu Srbije, poput ostvarivanja ravnomernog teritorijalnog razvoja i smanjenje unutrašnjih migracija".

Ministarka je na konferenciji povodom predstavljanja rezultata i otvaranja virtuelnog sajma razvojnog programa EU PRO "U korak sa Evropom", rekla da ovo jedan od važnjih projekata koji pokazuje sinergiju ciljeva i dobrih rezultata Vlade Srbije i EU.
Po njenim rečima uz pomoć ovog programa unapredjen je i poslovni ambijent u lokalnim samoupravama, ali da su i podstaknute inovacije, preduzetništvo, samozapošljavanje.

"Svi akteri na lokalnom nivou, poslovni sektor, žensko preduzetništvo, ranjivije grupe u pogledu zapošljavanja, civilni sektor, imaju benefite od ovog programa koji smo sproveli u 99 lokalnih samouprava u celoj zemlji", navela je Joksimović.

Ministarka je istakla da je obezbedjen teritorijalno ravnomerni razvoj, što je jedan od najvažnijih zajedničkih politika EU, a to je koheziona politika.

Joksimović je izjavila i da je program EU PRO pokazao da je društvo, lokalne samouprave, pojedinci, nevladin sektor, akademski, poslovni sektor, razumeo sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju, jačajući kapacitete, što znači učenje svih novih neophodnih procedura.

Govoreći o evropskim integracijama Joksimović je izrazila zadovoljstvo što je posle jučerašnje Medjuvladine konferenciji na kojoj je, kako je navela, dogovoreno otvaranje pregovaračkog "Klastera 1" koji se tiče vladavine prava, odmah održana ova konferencija kojom se pokazuje da su evropske integracije živ proces koji dolazi i dopire do svakog gradjanina.

Najavila je da će uskoro početi realizacija programa EU PRO Plus i pozvala sve koji su učestvovali u projektu EU PRO da prate pozive jer će u okviru novog projekta biti odvojena dodatna sredstva.

"Završavamo uspešno sa dobrim rezultatima i spremamo se za EU PRO plus koji će uskoro započeti. Do sada smo pokazali da smo pretpristupnim sredstvima umeli da upravljamo", ocenila je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da se uz pomoć ovog projekta u evrointegracijama izašlo iz Beograda i posvetila pažnja ruralnim delovima Srbije.

Po njegovim rečima, za tri i po godine realizovan je 341 projekat sa tri cilja rad na poboljšanju privrede, rad sa lokalnim samoupravama i socijalna inkluzija.

Istakao je da je važno što je u okviru EU PRO otvoreno novih 580 radnih mesta, od čega je skoro polovina pripala ženama i to iz seoskih područja.

Fabrici je podsetio da je radjeno sa 55 gradova i opština, a pružana je pomoć malim firmama kako bi se došlo do razvoja privrede i ekonomije u lokalnim samoupravama.

"Lokalne zajednice igraju značajnu ulogu, privreda Srbije je strukturirana oko Koridora 10, ali moramo da izadjemo odatle i uvedemo ekonomiju u ruralna području, ne samo da funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", kazao je Fabrici.

Istakao je preko EU PRO programa i preusmeravanjem 10 odsto regionalnih sredstava obezbedjen medicinski materijal za zajedničku borbu protiv virusa korona.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.