AAA

EKONOMIJA | 12.07.2021 16:05 > 12.07 16:05

Završava se berba višanja, samo dobar rod doneo zaradu proizvodjačima

Berba višanja u Srbiji privodi se kraju, kilogram se prodavao po 50-60 dinara, a samo dobar rod proizvodjačima je obezbedio da plate troškove i da minimalno zarade, izjavio je danas vlasnik voćnjaka od osam hektara u opštini Merošina Hranislav Stojanović.

On je za Betu rekao da su otkupljivači ove godine ponudili istu cenu za prvu i drugu klasu i da su ucenjivali proizvodjače.
"Otkupljivači su za višnje ove godine dobrog kvaliteta sa visokim procentom suve materije ponudili istu cenu za prvu i drugu klasu od 50-60 dinara po kilogramu, a zatim iz celokupne robe izvlačili prvu klasu i tako uvećavali svoju zaradu", rekao je Stojanović koji je stručnjak za uzgoj višanja zbog čega je osnovao plantažu.

Prema njegovim rečima, ove godine je smanjen rod višanja zbog prošlogodišnje niske cene. Vlasnici voćnjaka nisu prehranili višnje zbog niske prošlogodišnje otkupne cene od 20-30 dinara po kilogramu, a i vremenske neprilike umanjile su značajno rod i ko nije imao više od dve tri tone po hektaru je, prema njegovim rečima, imao ogroman gubitak.

Stojanović je rekao da su zaradu ostvarili samo proizvodjači koji su imali 12-15 tona višanja po hektaru, a da je sam zbog tako visokog prinosa zaradio oko 1.000 evra po hektaru.

U Srbiji, kako je rekao, nema "ozbiljih" kapaciteta koji bi preradili celokupan rod višanja i zato postoji višak na tržištu što koriste nakupci koji ucenjuju proizvodjače, nude niske cene i samo što otkupe voće i odvezu ga u hladnjaču zarade i po 15 dinara po kilogramu.

Stojanović je rekao da je cena višanja počela da se urušava posle 2012. godine kada je kilogram koštao 100 do 120 dinara, a sledeće pala na 80-100 dinara da bi prošle godine iznosila 20-30 dinara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.