AAA

EKONOMIJA | 15.07.2021 15:55 > 15.07 15:55

Aleksić (Narodna stranka): Poljoprivrednici iz cele Srbije da protestuju u Beogradu


 Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi poljoprivrednici iz cele Srbije trebalo da traktorima dodju u Beograd i nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u poljoprivredi iskažu ispred Vlade Srbije i zgrade predsedništva, jer se tu donose odluke zbog kojih su "prinudjeni da bacaju plodove svog teškog rada".

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović neprekidno lažu srpske seljake, kojima predlažem da ne dele i ne bacaju paradajz u Leskovcu, nego u centru Beograda. Ako poljoprivrednici mogu da protestuju u centrima glavnih gradova Francuske, Španije i Holandije, zato bismo mi ćutali? Da li je njima teže nego nama", upitao je Aleksić.
Aleksić je upozrio da je poljoprivreda u Srbiji "pred kolapsom" i da sledi velika kriza čiji će uzrok biti potpuno odsustvo bilo kakve strategije Ministarstva poljoprivrede, Nedimovića i Vlade Srbije.

"Očigledan dokaz da se sistem potpuno raspao je to što Ministarstvo poljoprivrede ove godine prvi put u poslednjih 10 godina nije raspisalo javni poziv za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Podrška države je iz godine u godinu sve manja, što pokazuje višegodišnje kašnjenje isplata subvencija, pa danas ima više od 6.000 odobrenih a neisplaćenih zahteva po osnovu subvencija i podsticaja iz ranijih godina", rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da poljoprivreda zaslužuje daleko veću podršku iz budžeta od drugih grana privrede, pošto u toj oblasti radi ubedljivo najviše ljudi, odnosno više od milion i po gradjana Srbije, i dodao da poljoprivreda učestvuje sa oko 50 odsto u rastu ili padu bruto društvenog proizvoda (BDP).

Aleksić je dodao da je slična situacija i sa drugim poljoprivrednim proizvodima za koje poljoprivrednici mogu da računaju da će naplatiti svoj trud i rad samo ako bude nestašice na tržištu Srbije ili ako u drugim državama budu slabiji rod i kvalitet usled nepovoljnih klimatskih uslova.

"Narodna stranka zahteva uvodjenje kriznog budžeta za obezbedjivanje zaštitnih cena poljoprivrednih proizvoda usled poremećaja na tržištu", istakao je Aleksić.

Aleksić je rekao da Nedimoviću, medjutim, nisu bitni proizvodjači paradajza iz Leskovca i ostali poljoprivrednici Srbije, nego mu je "najbitniji njegov partijski kolega Marijan Rističević, za čije udruženje uvek ima novca iz budžeta".

"Tako su nedavno udruženja koja se dovode u vezu sa Rističevićem dobila od Ministarstva poljoprivrede 1,65 miliona dinara i to za projekte 'Podsticajima do unapredjenja' i 'Škola za unapredjenje digitalne pismenosti žena iz ruralnih oblasti'", naveo je Aleksić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.