AAA

EKONOMIJA | 19.07.2021 14:40 > 19.07 14:45

Rio Tinto: Infrastruktura za potrebe projekta Jadar biće u skladu sa Prostornim planom

Kompanija Rio Tinto danas je negirala da se za potrebe projekta Jadar gradi "tajni gasovod" od Beograda do Loznice i da je Zakon o vodama promenjen radi izgradnje "cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika".

"Projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita, koji je objavljen u Službenom glasniku Srbije i dostupan javnosti", saopštila je ta kompanija povodom tvrdnji Narodne stranke da se njenom projektu prilagodjavaju propisi u Srbiji.

Prostornim planom su, piše u saopštenju te kompanije koja istražuje nalazište jadarita u okolini Loznice, definisane trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode.

Objašnjeno je da su za potrebe snabdevanja budućeg kompleksa tehničkom vodom u toku hidrogeološka istraživanja koja se izvode na osnovu dozvole za istraživanja, koju je dalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Cevovod tehničke vode će se graditi u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, "u okviru infrastrukturnog koridora", a ne na vodnom zemljištu, i nema nikakve veze sa Zakonom o vodama, tvrdi Rio Tinto.

Prostornim planom je predvidjeno priključenje kompleksa Jadar na magistralni gasovod, te se planira izgradnja bočnog priključnog čeličnog gasovoda pritiska do 50 bara.

Trasa tog priključnog gasovoda je planirana kao podzemna, i u dužini je oko 8,6 kilometara. Trasa gasovoda postavljena je uz koridor planirane železničke pruge Valjevo Loznica, na delu od Loznice do lokacije gde je predvidjena izgradnja kompleksa Jadar, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se projekat Jadar nalazi na sredini Studije izvodljivost koja podrazumeva izradu detaljne tehničke dokumentacije za rudnik, industrijsko postrojenje za preradu i deponiju za odlaganje industrijskog otpada, kao i izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti predmet javnog uvida i javne rasprave.

Posle odobrenje te studije, sledi pribavljanje ostalih dozvola za izgradnju rudarskih objekata i za izvodjenje rudarskih radova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.