AAA

EKONOMIJA | 08.09.2021 12:05 > 08.09 12:12

Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura u Srbiji, šteta najmanje 500 miliona dolara (FOTO/VIDEO)


Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine zbog suše neće imati ni približan rast prošlogodišnjem od oko četiri odsto, a šteta se procenjuje na najmanje 500 miliona dolara.


Afričke temperature od oko 40 Celzijusovih stepeni tokom dva letnja meseca bez kiše, smanjile su rod skoro svih voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura, osim pšenice koja je požnjevena pre sušnog perioda.
Od ratarskih kultura najveća šteta od suše biće na rodu soje i kukuruza, a najmanja na prinosu suncokreta.

Procenjuje se da će rod soje biti manji za oko 50 odsto, kukuruza od 30 do 50 odsto, a suncokreta koji je najbolje izdržao visoke temperature biće smanjen za 10-15 odsto u vreme kada su cene uljarica na svetskom tržištu visoke.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže: "Mi procenjujemo da bi u odnosu na prošlu godinu, neki uslovno rast bio pozitivna nula ili jedan odsto, imajući u vodu da je prošle godine poljoprivreda imala rast preko četiri odsto. Ako bi se ovi procenti preveli na vrednost u dolarima, znači procenti smanjenja proizvodnje, oni će po mojoj najgrubljoj proceni iznositi blizu 500 miliona dolara."

Srbija, prema rečima stručnjaka rešenje za pad poljoprivredne proizvodnje zbog klimatskih promena i suše mora tražiti u menjanju setvene strukture i povećanju površina pod navodnjavanjm koje sada iznose manje od dva odsto u odnosu na poljoprivredno zemljište.

To su potrebne ogromne investicije, a bez organskog djubriva, bez govedarstva, navodnajvanje može da izazove velike promene u kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, jer ako nemate organsku materiju ispirate zemljište navodnjavanjem i pretvarate ga u pustinju.

Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne može da koristi vode najvećih reka koje protiču kroz zemlju za navodnjavanje kao ranije, jer su Sava, Dunav, Drina i Timok postale medjunarodne reke i da bi se koristili kapaciteti tih voda za navodnjavenje, potrebno je da se postigne sporazum sa zemljama u okruženju.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.