AAA

EKONOMIJA | 15.09.2021 16:35 > 15.09 16:36

Madžar: Vlasti u Srbiji nije u interesu vladavina prava

Srbija slabo napreduje na skali ekonomskih sloboda zbog nedostatka vladavine prava i to je stara priča, ali uzaludna jer vlast ne želi da unapredi loše i često kontradiktorne propise iz oblasti poslovanja, pošto joj to nije u interesu i da bi mogla da udara neposlušne, rekao je danas ekonomista Ljubomir Madžar.

On je, povodom objavljivanja izveštaja Frejzer instituta o Indeksu ekonomskih sloboda u Srbiji, koja je napredovala sa 74 na 72 mesto na listi od 165 zemalja u svetu, rekao da domaća stručna javnost i medjunarodne institucije godinama upozoravaju vlast da ništa ne radi na unapredjenju poslovnog okruženja.
"Slažem se sa ocenama iznetim u izveštaju o Indeksu ekonomskih sloboda, ali vladajuća struktura nije motivisana i nema interesa da unapredi loše, često kontradiktorne propise, čak ni na upozorenja domaće i medjunarodne stručne javnosti", rekao je Madžar za Betu.

Srbija je u Indeksu ekonomskih sloboda loše ocenjena u oblasti vladavine prava, koja je, kao se navodi, kamen temeljac tržišne privrede, a posebno su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura. Napredak na listi za dva mesta napravljen je, kako je navedeno, zahvaljujući privatizaciji nekoliko manjih banaka.

Madžar je rekao da u Srbiji, kao preduslov za demokratiju, ne postoji podela izmedju zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, već da su "sve pod komandom jednog centra".

"Zakonodavna, sudska i izvršna vlast su se stopile u jednu koja pritiska i davi ostatak društva", rekao je Madžar.

Dodao je da u Srbiji biračko telo ne kontroliše vlast, kako je u većini zemalja sveta, nego da vlast kontroliše biračko telo.

"Srbija je slabo, neorganizovano društvo sa uništenom opozicijom i jakom vladajućom strankom od 750.000 članova koja, uz u rasprostranjenu korupciju, ima moć da ucenjuje ostatak društva", ocenio je Madžar.

Istakao je da "jedan čovek drži sve pod kontrolom i da je izvor mnogih nevolja".

"Naš predsednik (Aleksandar Vučić) se poziva na član 115 Ustava kada tvrdi da se ne mogu vakcinisati gradjani protiv korona virusa protiv njihove volje, a kao predsednik kome je po istom Ustavu zabranjena druga javna funkcija može da bude i predsednik najjače partije", rekao je Madžar.

On je rekao da vladajuća stranka drži pod kontrolom veliki deo ekonomskih kapaciteta i ucenjuje prilikom zapošljavanja tražeći političku i partijsku podršku.

Madžar je ocenio da vladajuća stranka, da ne drži pod kontrolom pre svega javna preduzeća, ne bi imala toliko glasova na izborima.

"Fiskalni savet je istraživanjem došao do zaključka da Srbija zbog korupcije i manjka vladavine prava gubi trećinu godišnjeg privrednog rasta. Takav poslovni ambijent je izvor neizvesnosti i prepreka u poslovanju", rekao je Madžar.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.