AAA

EKONOMIJA | 16.09.2021 13:00 > 16.09 13:01

Erste banka: Keš krediti i dalje najpopularnija pozajmica

Gradjani Srbije za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove najviše koriste gotovinske kredite, saopštila je danas Erste banka.

Istaknuto je da ta vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže.
Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li posle odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Stručnjaci savetuju klijentima da se ne zaleću ni u pogledu iznosa, ni perioda otplate kredita odnosno da uzmu onoliko novca koliko je potrebno i izračunaju optimalan rok otplate.

"Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci. Nije mudro zaduživati se na pet ili više godina za letovanje samo zato što je rata manja, osim ako ne nameravate da se odreknete putovanja u nekom periodu", navode u Erste banci.

Preporuka gradjanima koji nameravaju da se zaduže je da obrate pažnju i na prateće troškove poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranje, kao i na vrstu kamatne stope.

Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom jer u slučaju varijabilne kamatne stope postoji potencijalno veća doza neizvesnosti oko visine rate.

Niže kamate stope uticale su na rast zaduživanja stanovništva i privrede i u drugom tromesečju ove godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. U tom periodu krediti stanovništvu su povećani za skoro 45 milijardi dinara ili za 3,6 odsto, a najveći deo novih zajmova činili su gotovinski krediti – 56,6 odsto.

Prosečna nominalna kamatna stopa na dinarske kredite od 8,7 odsto nepromenjena je u odnosu na prvo tromesečje, ali je znatno niža u odnosu na period od pre osam do deset godina kada je išla preko 20 odsto.

Prema podacima Erste banke u poslednjih šest meseci klijenti koji se opredele za keš kredit u proseku pozajme oko 438.000 dinara, sa prosečnim periodom otplate od 55 meseci. Ako se posmatra i keš kredit sa refinansiranjem, prosečan iznos je 579.000 dinara, dok je prosečan period otplate 70 meseci.

U kategoriji gotovinskih i kredita za refinansiranje, učešće kredita za refinansiranje je oko 51 odsto, a gotovinskih 49 odsto.

U Erste banci procenjuju da prilikom uzimanja kredita za refinansiranje klijenti u proseku pozajme oko 200.000 dinara dodatnog keša, koji najčešće troše na tekuće životne potrebe.

"U procesu podizanja kredita, savetodavni pristup smatramo veoma važnim i sve više mu se okrećemo, kako bismo klijentima pomogli da donesu za njih najbolje finansijske odluke. Iz razgovora sa njima saznajemo da novac od keš kredita najčešće koriste za renoviranje ili opremanje stana, letovanja i zimovanja, školarinu ili opremu za početak nove školske godine, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice", navode u Erste banci.

Kada je u pitanju keš kredit, za tu vrstu pozajmice nije potreban depozit i nema ograničenja u tome na šta će se trošiti novac. U Erste banci gradjanima su na raspolaganju iznosi kredita od 50.000 do 3.500.000 dinara, u zavisnosti od kreditne sposobnosti i visine redovnih mesečnih primanja, sa efektivnom kamatnom stopom od 6,9 odsto za podnošenje zahteva onlajn, što je znatno niže od prosečne kamatne stope za dinarske gotovinske kredite, koja iznosi 9,4 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.