AAA

EKONOMIJA | 14.10.2021 14:25 > 14.10 14:25

Mihajlović i Sijarto: Srbija i Madjarska partneri u oblasti energetike


 Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u Moskvi u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peterom Sijartom istakla da su dve zemlje partneri u oblasti energetike.

"Vodonična strategija biće sastavni deo nove strategije razvoja energetike, čija izrada je u toku. S obzirom na to da je Madjarska već donela vodoničnu strategiju, za Srbiju bi bilo veoma značajno da razmenimo iskustva i radimo na zajedničkom pristupu u oblasti zelenog vodonika", kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.
Istakla je da je Srbija pripremila i novi investicioni plan, u kojem je težište na izgradnji novih hidroelektrana i novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, gde takodje postoji prostor za saradnju dve države.
Kako je dodala, uz postojeći gasovod Balkanski tok, za energetsku bezbednost regiona važan je i projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i snabdevača prirodnim gasom.

Sijarto je ukazao na značaj stabilnog snabdevanja Madjarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije i izrazio spremnost madjarske strane na dalje unapredjenje odnosa u oblasti energetike.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.