AAA

EKONOMIJA | 15.10.2021 15:45 > 15.10 15:57

Krkobabić: Obezbediti socijalne-garantovane penzije za sve bez primanja


Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da je zadatak društva u celini da u narednom periodu svi stariji od 65 godina, medju kojima je najviše žena i to žena sa sela, a koji nemaju penziju ni druga primanja, dobiju mogućnost da budu korisnici socijalne-garantovane penzije.

Ministar je na skupu u Novoj Crnji, organizovanom povodom Medjunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, rekao da je to nešto što Srbija mora da uvede, kao i da je to imperativ vremena u kome živimo i nešto što rade zemlje u okruženju. "Ženama na selu minimalan iznos od 100 evra koji predlažemo biće od koristi, ali će im pre svega, potvrditi neophodno lično dostojanstvo. Biće to potvrda da društvo vrednuje njihov rad i da se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale gajeći i vaspitavajući decu, radeći u domaćinstvu i brinući o svojim porodicama" naveo je Krkobabić.

On je dodao da sudbina sela Srbije zavisi od žena.

"Ako mlade žene i devojke reše da ostanu u selima, da tu zasnuju porodice, onda smo dobili bitku, onda će selo živeti. Ukoliko želimo da selo živi, treba da stvorimo ambijent da se mlade žene bave preduzetništvom, seoskim turizmom, da osnivaju zadruge, da imaju sopstvene izvore prihoda i budu u poziciji da planiraju, dogovaraju i odlučuju", istakao je Krkobabić.

Skupu su se obratili predsednik Akademijskog odbora SANU Dragan Škorić, kao i članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Zorica Vasiljević i Vladimir Goati, direktorke udruženja žena sa sela iz više opština i rukovodstvo ove opštine i Srednjobanatskog upravnog okruga.

Medjunarodni dan žena sa sela, koji pada uoči Svetskog dana hrane, obeležava se od 2008. godine i odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Tog dana prepoznaje se važnost seoskih žena u unapredjivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta, navedeno je u saopštenju Ministarstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.