AAA

EKONOMIJA | 19.10.2021 13:15 > 19.10 13:20

Unikredit banka i Elicio Ali NV završili transakciju refinansiranja vetroparka Alibunar


Unikredit (UniCredit) banka Srbija i "Elicio Ali VE", kompanija u stopostotnom vlasništvu "Elicio NV", završile su transakciju refinansiranja vetroparka "Alibunar" od 42 MW, koji snabdeva nešto manje od 30.000 domaćinstava strujom, objavila je danas Unikredit banka.

Očekuje se da će zelena energija proizvedena ovim projektom smanjiti emisiju ugljen-dioksida (CO2) u Srbiji za skoro 95.000 tona godišnje, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da je Unikredit banka Srbija vodeća banka za strukturiranje i jedini zajmodavac 53 miliona evra za refinansiranje, a takodje funkcioniše kao banka koja obezbedjuje račun i zaštitu od rizika za restrukturirani svop kamatnih stopa.
Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Nikola Vuletić rekao je da transakcija potvrdjuje  liderstvo banke u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije u centralnoj i istočnoj Evropi.

"Ovo je jasan primer kako banke i sektor obnovljivih izvora energije mogu doprineti poboljšanju ukupne energetske bezbednosti i korišćenju obnovljive energije u Srbiji", kazao je on.
Izvršni direktor kompanije "Elicio" Alain Jansens istakao je da refinansiranje predstavlja važnu prekretnicu za srpsko tržište obnovljivih izvora energije, "jer potvrdjuje snažne osnove projekta i bankarsko regulatorno okruženje za proizvodnju obnovljive energije u Srbiji".

"Transakcija takodje potvrdjuje da postoje raspoloživa sredstva na srpskom tržištu za lokalno finansiranje dobro strukturiranih projekata i to na duže staze. Ovo su ključni uslovi za ostvarivanje značajnih ambicija Srbije u smislu povećanog udela energije vetra u ukupnoj proizvodnji energije, oblasti u kojoj će 'Elicio' i dalje aktivno učestvovati", kazao je Jansens.

Belgijski "Elicio", deo grupe Enodia/Nethys, specijalizovan je za razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje projektima koji obuhvataju energiju vetra.

Portfelj kompanije "Elicio" trenutno sadrži 540 MW operativnih kopnenih vetroparkova i vetroparkova na moru, sa još 60 MW u izgradnji.

Osim projekata u Srbiji, "Elicio" upravlja sa više od trideset vetroparkova u Belgiji i Francuskoj, a ima i značajan portfelj vetroparkova u Severnom moru.

Unikredit banka Srbija aktivna je u strukturiranju i sredjivanju finansiranja projekata obnovljivih izvora energije još od usvajanja prvog pravnog okvira. Na srpskom tržištu Unikredit je učestvovao i ukupno organizovao finansiranje pet vetroparkova dva zajedno sa drugim finansijskim institucijama, a tri u okviru bilateralnih ugovora.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.