AAA

EKONOMIJA | 23.10.2021 11:30 > 23.10 11:38

Misija MMF-a: Ekonomski napredak Srbije, važne strukturne reforme tek treba da se sprovedu

Srbija je postigla snažan ekonomski oporavak, podržan merama vlasti za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, strukturne reforme napreduju ali važne reforme tek treba da se sprovedu, saopštila je danas Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je završila prvu reviziju tekućeg savetodavnog aranžmana sa Srbijom.

Šef Misije MMF-a Jan Kejs Martejn je naveo da će uskoro sa predstavnicima vlasti u Srbiji biti završeni razgovori o budžetu za 2022. godinu čiji bi deficit trebalo da iznosi tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Procene su, kako je istakao, da će rast BDP-a u ovoj godini biti 6,5 odsto, a dogodine 4,5 odsto. Takodje, prognoze su da će se inflacija koja je u septembru na godišnjem nivou bila 5,7 odsto, u 2022. godini vratiti unutar ciljanog okvira od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

"Rast cene energije na medjunarodnom tržištu je rizik za inflaciju i ekonomski rast. Postojeći sistem delimično regulisanih cena energije u Srbiji pomaže u rešavanju neposrednog negativnog uticaja tih cena na domaćinstva. Moguće mere za ublažavanje negativnih dugoročnih efekata iznenadnog povećanja cena energije na preduzeća treba da budu vremenski i obimno ograničenene, transparentne i nediskriminatorne, zasnovane na objektivnim kriterijumima", kazao je Martejn.

Misija MMF-a je preporučila Srbiji na nastavi da preduzima mere koje doprinose energetskoj efikasnosti.

Preporuka je da povećanje plata u javnom sektoru bude ograničeno, a povećanje penzija u skladu sa postojećom formulom koja uzima u obzir rast BDP-a i inflacije.

Misija MMF je pohvalila napredak Srbije u fiskalnom izveštavanju, kontroli državne pomoći i upravljanja fiskalnim rizicima i kontrole državne pomoći, kao i u privatizaciji Petrohemije.

Izvršni odbor MMF trebalo bi u decembru ove godine da odobri prvu reviziju aranžmana sa Srbijom koji je u primeni od juna i trajaće 30 meseci. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.