AAA

EKONOMIJA | 23.10.2021 13:35 > 23.10 13:46

Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvodjač bakra u Evropi


 Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku "Čukaru Peki" kod Bora, Srbija "u nekom trenutku" postati drugi najveći proizvodjač bakra u Evropi.

Ona je za današnje izdanje Politike ocenila i da će se po proizvodnji zlata, Srbija "približiti" Finskoj kao najvećem evropskom proizvodjaču.

"Ležište 'Čukaru Peki' gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu, a u novi rudnik Zidjin majning uložio je 474 miliona dolara. Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će u nekom trenutku postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, odmah posle Poljske, a naše učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa pet na 18 odsto", dodala je Mihajlović.

Prema njenim rečima bakar, zajedno sa litijumom, predstavlja jednu od kritičnih mineralnih sirovina koje će se koristiti u svim novim tehnologijama koje podrazumevaju dekarbonizaciju.

"Srbija poseduje ogromne rezerve ovih strateški važnih metala što je značajno za pozicioniranje u svetu u budućnosti. To se posebno odnosi na litijum, gde je cilj da Srbija ne bude samo izvoznik sirovine, već da razvijemo čitav lanac proizvodnje, uključujući električne baterije i električne automobile", navela je Mihajlović.
//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.