AAA

EKONOMIJA | 27.10.2021 13:10 > 27.10 13:20

MK Grupa razvija eksperte za digitalizaciju poljoprivrede

MK Grupa realizovala je prvi ciklus Digitalne akademije, programa osmišljenog u cilju razvoja talenata, unapredjenja znanja i iskustva zaposlenih, kojim je ova kompanija istakla značaj ulaganja u sopstvene kadrove, posebno one koji su nosioci digitalizacije poljoprivrede, saopšteno je danas.
Tokom devet meseci koliko je trajala Digitalna akademija, najtalentovaniji stručnjaci iz MK Grupe sistema imali su priliku da se kroz devet modula upoznaju sa najmodernijom tehnologijom u poljoprivredi, da koriste leteće dronove, ali i da kroz obuku upravljanja projektima, poslovnim procesima i finansijskim menadžmentom, unaprede agronomska znanja i menadžerske veštine.
Na praktičnim radionicama polaznici su unapredjivali veštine korišćenja programa koji su neophodni u radu jednom digitalnom agronomu poput upotrebe bespilotnih traktora kao i praćenja useva uz pomoć satelita kroz prognozirani rast, razvoj i prinos.
Direktor MK Agriculture Miloš Mijović, rekao je da kao regionalni lideri u poljoprivredi, kompanija prepoznaje značaj i potencijal digitalizacije tog segmenta.
"Da bismo uspešno sproveli automatizaciju i robotizaciju procesa, smatramo da je ključno da edukujemo i usavršavamo znanja i veštine naših zaposlenih. Upravo s tom namerom prošle godine smo pokrenuli prvi ciklus Digitalne akademije. Godinu dana kasnije, zadovoljstvo nam je što smo sa polaznicima prve generacije diskutovali o njihovim idejama i inicijativama za unapredjenje poljoprivrede i što ćemo neke od njih implementirati", izjavio je Mijović.
Bord direktora MK Grupe ocenio je rad glavnog tehnologa za zaštitu bilja u MK Agropanoniji Milane Mrkajić, kao najbolji na ovogodišnjoj Digitalnoj akademiji.

"Veliko je zadovoljstvo biti najbolji digitalni agronom MK Grupe, posebno u godini kada je digitalizacija pokazala svu svoju važnost. Moja ideja o upotrebi laserskih robota u cilju precizne poljoprivrede mogla bi drastično da promeni agrar, ali i da donese velike uštede. Napomenuću i da je ovaj model suzbijanja korova odlično rešenje po pitanju zaštite životne sredine", navela je Mrkajić.
Digitalna akademija ima za cilj razvoj talenata, podizanje kapaciteta zaposlenih i stalnu edukaciju kadrova, a prve godine najbolji finalisti bili su iz kompanija Sunoko, MK Agropanonija, PIK Bečej i Agrounija. Naredna generacija Digitalnih agronoma svoje dodatno usavršavanje započeće u oktobru 2022. 
Direktorka sektora za ljudske resurse u MK Grupi Marina Rakić, istakla je da je upotreba inovativnih i digitalnih alata postala imperativ i kompanije koje to još nisu prepoznale dugoročno neće moći da se prilagode sve dinamičnijoj tržišnoj utakmici.
"Otuda i dugoročna opredeljenost MK Grupe da ulaže u naš najvažniji resurs – naše ljude, koji su zaista nosioci daljeg rasta i razvoja. Na ovaj način kontinuirano razvijamo naše kolege jer smo svesni da ulaganjem u zaposlene stvaramo jednu motivišuću i pozitivnu atmosferu u organizaciji. Kada talenti sa takvim veštinama, ostanu deo tima, njihov doprinos je nemerljiv", kazala je Rakić.
MK Grupa je vodeća investiciona grupa u Jugoistočnoj Evropi, pod čijom upravom se nalazi više od 70 kompanija u oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, bankarstva, uslužnih delatnosti, nekretnina i obnovljive energije. U Grupi je zaposleno više od 6.000 ljudi iz čitave jadranske regije. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.