AAA

EKONOMIJA | 29.10.2021 11:30 > 29.10 11:32

Poljoprivrednici: Setva pšenice kasni, troškovi prete da premaše prihod

Setva pšenice ove jeseni kasni zbog kiše i nedostatka mineralnog djubriva na domaćem tržištu i do sada je posejano oko deset do 15 odsto planiranih površina iako se optimalni rok završava ovog meseca, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

"Sada su uslovi za setvu dobri, ali problem je što na tržištu nema dovoljno mineralnog djubriva iako je skuplje za 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, a skuplje je i gorivo pa je pitanje da li će se setva isplatiti ali moramo da sejemo zbog plodoreda", rekao je danas Jakšić za Betu.
Kilogram mineralnog djubriva UREA, prema rečima poljoprivrednika, košta 120 dinara, NPK djubriva 82 dinara, a MAP-a 100 dinara, pa je samo za djubrivo za hektar pšenice potrebno oko 55.000 dinara.

Ako se dodaju i drugi troškovi setve, pre svega gorivo koje košta 172 dinara po litru jer poljoporivrednici nemaju nikakav popust, hektar zasejane pšenice ove godine će po sadašnjim cenama koštai oko 120.000 dinara.

Pod uslovom da ne bude vremenskih nepogoda koje bi oštetile usev i da prinos bude šest tona po hektaru, a da cena pšenice bude 20 dinara poljoprivrednik, ne računajući njegov rad nema nikakvu zaradu, već će samo pokriti izdatke.

Svaki manji prinos od šest tona po hektaru, kako kažu poljoprivrednici, donosi gubitak, ali oni moraju zbog bolesti biljaka da poštuju plodored i na jednoj njivi naizmenično seju drugu kulturu, pa tako ove godine i pšenicu.

Poljoprivrednici su rekli da je je još gora situacija ako ne uspeju da kupe mineralno djubrivo jer će tada prinos sigurno podbaciti za oko 50 odsto.

Na pitanje zašto na tržištu nema dovoljno mineralnih djubriva u šabačkoj fabrici Eliksir (Elixir) kažu da "smo svedoci da je u gotovo svim industrijama primetan poremećaj u snabdevanju i proizvodnji i da cene svih roba osetno rastu".

"To se odrazilo i na hemijsku industriju kojoj Elixir grupa pripada. Od početka ove godine imamo konstantan rast cena sirovina koje koristimo u proizvodnji mineralnih djubriva i fosforne kiseline. Evidentan je i konstantan rast cena energenata koji direktno utiče na cene gotovog proizvoda. Trenutno, cene sirovina su blizu ili neke čak i iznad istorijskog maksimuma. Cene logistike su takodje značajno porasle u poslednjem periodu, kao i sve vrste usluga", rekli su u toj fabrici.

Dodali su da je dosta fabrika u regionu i celoj Evropi u vanrednim remontima i zastojima zbog nedostatka sirovina i visokih cena energenata.

Fabrika "Elixir Zorka", kako se navodi, takodje radi redukovanim kapacitetom iz razloga smanjenog i otežanog snabdevanja sirovinama.

Dodaje se da na nedostatak mineralnih djubriva u Srbiji utiče nekoliko faktora, a to se prvenstveno odnosi na smanjeno snabdevanje iz uvoza jer se azotna djubriva koja se godišnje koriste u količini od 400.000 do 450.000 tona u potpunosti uvoze.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.