AAA

EKONOMIJA | 30.10.2021 13:25 > 30.10 13:32

VOICE: Tajni ugovori na pruzi Beograd-Budimpešta


Vlada Madjarske u obavezi je da nakon sudske presude objavi ugovor o izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta kroz Madjarsku, koji je, kako su ocenili sagovornici Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), izuzetno nepovoljan po gradjane i budžet ali i izuzetno povoljan po ljude bliske premijeru Viktoru Orbanu.

Sagovornici VOICE iz Madjarske upozorili su da bi cena deonice od granice sa Srbijom do Budimpešte duga 166 kilometara mogla dostići oko dve milijarde evra, od čega je čak 85 odsto iz kredita kineske banke.

Kako su prošle godine u maju preneli mediji, prema tada usvojenom zakonu u madjarskom parlamentu, detalji ugovora moraju da ostanu tajni tokom narednih 10 godina, a u obrazloženju takve odluke istaknuto je da se na taj način zemlja štiti od "nepotrebnog spoljnog uticaja" kao i "nacionalni interesi".

Politikolog Silard Janoš Tot za VOICE je rekao da će, prema kalkulacijama eksperata, trebati 130 godina da se na pruzi zaradi novac koji je investiran.

"Dodatni problem je korupcija. Već se zna da će jedan od bitnih izvodjača radova biti firma koja se može vezati za Lerinca Mesaroša, biznismena koji je poznat kao Orbanova desna ruka", naveo je Tot.

Opoziciona poslanica u madjarskom parlamentu Bernadet Sel za VOICE je kazala da je pomenuta investicija problematična iz više razloga, a da je glavni problem to što je ekonomski potpuno neracionalna.

"Osim toga, gradjevinski radovi još nisu ni započeti, ali Mesaroš je već dosta kajmaka pokupio na projektu prošle godine: prema ugovoru sa MAV-om (Železnice Madjarske), Mesaroševa kompanija je dobila 10 odsto, oko 32,2 milijarde forinti kao avans. Čitav projekat služi samo interesima kineskih i provladinih krugova, ali ne i madjarskim poreskim obveznicima", navela je Bernadet Sel.

VOICE je podsetio da je 23. decembra 2015. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao u Novom Sadu da će gradjani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd-Budimpešta od 2018. godine.

Pruga, medjutim, još nije završena, a u više navrata pomeran je kraj radova, te je trenutno aktuelna Vučićeva najava da će taj posao biti okončan do 2024. godine, podseća VOICE (voice.org.rs). //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.