AAA

EKONOMIJA | 01.12.2021 15:20 > 01.12 15:24

Proizvodjači mleka u Srbiji traže razgovor sa direktorom Imleka zbog niske otkupne cene

Proizvodjači mleka u Srbiji uputili su poziv na razgovor direktoru Imleka kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu, a ako zahtev bude odbijen prete protesnom blokadom, rekla je danas predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Ona je za Betu rekla da Imlek, koji je lider na domaćem tržištu, neće da plati realnu cenu mleka i da proizvodjači sada za litar dobijaju od 36 do 38 dinara, a da je 2015. godine litar koštao 43 dinara.
"Mlekara Imlek je lider na domaćem tržištu i diktira cenu i ostalim mlekarama. Proizvodjači mleka su uputili zahtev za razgovor sa direktorom i čekaju poziv, a ukoliko ne budu pozvani blokiraće tu mlekaru", rekla je Bugarski.

Dodala je da je proizvodjačka cena mleka 56 dinara i da je pre nekoliko meseci, kada su mlekari javno izrazili nezadovoljstvo, nekoliko manjih mlekara podiglo cenu za dva-tri dinara, pa da sada neke manje mlekare plaćaju mleko skuplje od Imleka.

Država je sredinom godine, da bi olakšala položaj proizvodjača, podigla subvenciju sa sedam na deset dinara za litar mleka čime je, prema rečima Bugarski, posredno pomogla da mlekare i dalje odbijaju da podignu otkupnu cenu jer računaju da je ona zbog te subvencije povećana.

Bugarski je rekla da zamrzavanje cene dugotrajnog mleka neće pogoditi mlekarsku preradjivačku industriju jer ona zaradjuje na preradjevinama, jogurtu sirevima, pavlaci i drugim proizvodima od mleka, a ne na samom mleku.

Pre nekoliko meseci, kada su se mlekari javno pobunili nezadovoljni otkupnom cenom, premijerka Ana Brnabić je pokušala da organizuje zajednički sastanak proizvodjača i mlekara, ali do danas to nije uspela.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.