AAA

EKONOMIJA | 02.12.2021 17:40 > 02.12 17:43

PKS: Sajam u Tirani odlična prilika za jačanje poslovnih veza (FOTO)

  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović
  • Foto: Nada Mitrović

Perspektivni sektori za širenje ekonomske saradnje Srbije i Albanije su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja, a Medjunarodni sajma privrede u Tirani je odlična prilika za nove poslove i zajedničke programe kompanija, saglasni su privrednici i predstavnici poslovnih asocijacija koji učestvuju na ovoj regionalnoj manifestaciji.

Firme iz Srbije imale su niz sastanaka sa velikim albanskim poslovnim sistemima kao što su Balfin grupa, Agna, Кastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, saopštila je Privredna komora Srbije.

U organizaciji Кomorskog investicionog foruma, predstavnici malih i srednjih preduzeća, koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda imali su više desetina sastanaka sa trgovinskim lancima.
"Danas su mogućnosti za saradnju prezetnovale ESSI Group, Eco Market, Aroma Marketi, a sutra se predstavljaju DIS, Royal Food i Dauti Кomerc", rekao je rukovodilac Centra za Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana u Privrednoj komori Srbije Marko Mandić.

To, kako je ocenio, otvara vrata novim poslovnim aranžmanima, ali i intenzivnijoj saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i jačanja ekonomija tri zemlje – Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Podsetio je da više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da je tokom 2020. godine, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećan izvoz na albansko tržište.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom "Jedan Balkan jači Balkan" učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.