AAA

EKONOMIJA | 08.12.2021 14:25 > 08.12 14:30

Mihajlović: Srbija da bude lider u proizvodnji energije iz OIE, prve aukcije početkom godine

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Žilom Diksonom, direktorom Vind Juropa (WindEurope), evropske asocijacije za energiju vetra, o potencijalima Srbije za proizvodnju električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije i aukcijama za proizvodjače energije koje će biti sprovedene početkom naredne godine. "Očekujemo više investicija u kapacitete koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora i mislim da će prve aukcije, koje će biti krajem januara, dati rezultate. Imamo nezavisno, regulatorno telo (AERS), koje će odredjivati maksimalnu visinu podsticajnih sredstava, odnosno premija", rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je cilj da do 2040. godine minimum 40 procenata energije bude iz obnovljivih izvora.

"Mislim da je to ostvariv cilj, jer smo napravili osnovu za investicije, doneli smo novi zakonodavni okvir, naročito je Zakon o OIE, kojim su predvidjene aukcije za proizvodjače energije dobijene iz obnovljivih izvora, dodatno unapredio investicioni ambijent. U strategiji razvoja energetike i nacionalnom integrisanom planu za klimu i energetiku, dokumentima koji će odrediti pravac kojim će energetski sektor ići u narednim decenijama, veliki deo zauzimaju upravo obnovljivi izvori, jer smo posvećeni procesu energetske tranzicije i zelenoj agendi", rekla je Mihajlović.

Direktor Vind Juropa ocenio je da je Srbija usvajanjem Zakona o obnovljivoj energiji i pripremom propisa otvorila put ka vidljivosti svojih kapaciteta u ovoj oblasti. 

"Mnoge finansijske institucije i fondovi se raspituju za potencijale Srbije. Postoji veliki broj kompanija koje žele da učestvuju u proizvodnji energije u vašoj zemlji. Drago mi je da imate pripremljen plan i za prvu aukciju, kao i da ćete pripremiti trogodišnji plan koji će investitorima stvoriti jasnu sliku za naredne godine. U narednom periodu će rasti konkurencija medju evropskim zemljama kada su u pitanju investicije u ovoj oblasti, ali mislim da Srbija ima dovoljno potencijala da privuče nova ulaganja", rekao je Dikson.
//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.