AAA

EKONOMIJA | 12.01.2022 16:15 > 12.01 16:17

Djordjević: Samo šizofreni mogu da smisle optužbu da organizujem sabotaže u EPS-u

Bivši predsednik sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Djordjević odbacio je danas tvrdnje da je organizator sabotaža u tom javnom preduzeću i rekao da takve optužbe mogu da smisle samo "šizofreni" ljudi.

"Pretpostavljam da te optužbe dolaze od bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića i bivšeg predsednika sindikata 'Kolubare' Miodraga Rankovića", rekao je Milan Djordjević za Betu.
Dodao je da tim "šizofrenim" ljudima, koji su izmislili priču da on preko svojih saradnika organizuje sabotaže u EPS-u koje su izazvale havarije, treba da se odmah sudi.

Pojedini mediji su preneli danas da podaci iz istrage do kojih je došla Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ukazuju da učestali požari, havarije, oštećenja, prekidi proizvodnje u srcu srpskog elektrosistema nisu nimalo slučajni i da će se posebno proveriti uloga doskorašnjeg predsednika Sindikata radnika EPS-a Milana Djordjevića.

On je smenjen u oktobru prošle godine jer je predvodio proteste zbog toga što radnicima EPS-a nije isporučen ugalj koji su uplatili za ovu zimu.

Djordjević je rekao da ga do sada niko nije pozivao na saslušanje u vezi sa optužbama za sabotažu, jer ne samo, kako je dodao, da to nije mogao da učini jer nije ni mogao da udje u EPS zato što mu je Grčić zabranio,"nego ne bi ni pomislio tako nešto jer je i sam ustupio kuću za otvaranje kopa".

"Grčić je direktni krivac za sve što se dogodilo u EPS-u jer je uterao strah u ljude i niko ništa nije smeo da kaže, a ako je i rekao niko ih nije slušao. Bilo je upozorenja da je naišao ugalj lošeg kvaliteta, pomešan sa glinom koja se zalepila za zidove gorionika termoblokova i u decembru prošle godine izazvala zastoj proizvodnje električne energije u termoelektrani 'Nikola Tesla' u Obrenovcu", rekao je Djordjević.

Dodao je da u normalnim okolnostima ugalj ide u laboratoriju, na ispitivanje, a da se problem manje količine gline koja ne može fizički da se otkloni sa uglja rešava tako što se doda veća količina mazuta da pospeši sagorevanje.

U decembru prošle godine, prema njegovim rečima, zbog velike količine gline na uglju to nije moglo da se reši mazutom jer su zablokirani gorionici i zemlja je morala da se vadi da bi se ponovo potpalili.

Istakao je da je bagerista koji je radio na odlagaču za ugalj na kopu u Lazarevcu koji se juče zapalio "divan dečko" koji nije kriv za požar koji je verovatno izazvan velikim trenjem i visokom temperaturom na traci zbog velike količine nataložene prljavštine.

"Kakva sabotaža, taj dečko je divan čovek. On je čak član vladajuće SNS i odbornik u Skupštini opštine Lazarevac", rekao je Djordjević.

Havarije u EPS-u su, kako je ocenio, posledica nemara i straha kod pojedinih ljudi od dosadašnjeg v.d. direktora Milorada Grčića koji je "uveo sistem u zlo".

Grčić je, prema njegovim rečima, uništio i sindikat, a opsesija mu je bila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Ako ministarka nije dobro radila zašto je nije smenila Vlada Srbije, ne može Grčić da je smeni. On je kriv što je nastala havarija u EPS-u i što je obustavljena proizvodnja struje, pa je morala da se uvozi. Struju nije uvozila ministarka Mihajlović, nego EPS", rekao je Djordjević.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.