AAA

EKONOMIJA | 13.01.2022 15:05 > 13.01 15:08

Pošta Srbije: Strateška saradnja sa Kancelarijom za IT i eUpravu

  • Foto: POSTA SRBIJE/Vuk Brankovic
  • Foto: POSTA SRBIJE/Vuk Brankovic

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević potpisali su danas sporazum koji predvidja da to javno preduzeće koristi usluge Državnog data centra u Beogradu. Кancelarija za IT i eUpravu i Pošta Srbije saradjuju na nekoliko veoma značajnih projekata koji doprinose pravovremenom informisanju, kao i pružanju podrške gradjanima u korišćenju usluga elektronske uprave, navodi se u saopštenju Pošte.

"Ovaj sporazum je veoma značajan korak u našem partnerstvu i osnov za ambiciozne planove
nadalje. Uz ostvareni napredak na sveobuhvatnoj digitalizaciji društva i uprave, Pošta je, uz
podršku Кancelarije, veoma daleko odmakla u digitalizaciji svojih usluga i procesa, što nam je
jedan od primarnih ciljeva, kojim omogućavamo širenje obima, dostupnosti i unapredjenje kvaliteta
usluga", rekao je Djordjević.

Kako je istakao, Pošta Srbije razvija digitalna rešenja za brojne klasične usluge, ali i potpuno nove digitalne servise, u skladu sa savremenim potrebama gradjana.

"Aplikativna rešenja će, izmedju ostalog, omogućiti da gradjani iz svojih domova plaćaju račune, organizuju slanje i prijem pošiljaka, šalju eTelegrame i eČestitke, dok za potrebe privrede radimo na realizaciji projekta eNotar, pri čemu su prednosti za Poštu upotpunjenje asortimana usluga, optimizacija korišćenja resursa i povećanje profita. Na svim ovim zadacima, Кancelarija za IT i eUpravu dragocen je i pouzdan partner", kazao je Djordjević.

Kancelarija za IT i eUpravu, po rečima Jovanovića, u partnerstvu sa Poštom Srbije radi na razvoju elektronske uprave, pa tako u više od 700 pošta u Srbiji gradjani mogu da dobiju pomoć kako bi postali eGradjani i dobili svoj elektronski identitet neophodan za korišćenje usluga elektronske uprave na Portalu eUprave i drugim državnim portalima.

"Tokom pandemije korona virusa preko 16 miliona SMS poruka je poslato vezano za vakcinisanje gradjana protiv Covid-19 i ostale usluge zahvaljujući infrastrukturi Pošte Srbije, trudeći se da gradjanima dostavljamo pravovremene informacije o terminima i lokacijama vakcinacije. Dolazak Pošte Srbije u Državni data centar je odličan poslovni potez ovog preduzeća koji će ubrzati razvoj digitalizacije i pružanja usluga Pošte", izjavio je Jovanović.

Naveo je da je na šalterima pošta do sada izdato preko 500.000 digitalnih zelenih sertifikata gradjanima, onih koji se koriste u Srbiji i EU kompatibilnih, što je, kako je ocenio, još jedan sjajan pokazatelj saradnje.

"Državna optička infrastruktura u dužini od preko 250 kilometara, koja povezuje sve javne institucije u Beogradu realizovana je u saradnji sa Poštom Srbije i predstavlja kičmu digitalizacije javne uprave", kazao je Jovanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.